Ingezonden persbericht


Persbericht

Investeringen in informatiebeveiliging nemen weer toe

Rotterdam, 26 mei 2010 - Technologie-, media- en telecombedrijven (TMT) investeren weer meer in informatiebeveiliging. Nadat vorig jaar budgetten gekort en security projecten uitgesteld werden, is er bij een tiende van de bedrijven sprake van verhoging van het budget voor informatiebeveiliging van meer dan 10%. Iets meer dan een derde van de bedrijven verhoogde het budget tot 10%. Dit blijkt uit de TMT Global Security Survey die Deloitte vandaag wereldwijd presenteert.

"Het is goed om te zien dat TMT bedrijven anticiperen op herstel van de economie en er weer meer ruimte is voor investeringen in beveiliging. Dit nieuws komt op het goede moment. We zien namelijk dat 46% van de bedrijven nog steeds aangeeft dat de budgetten een grote zorg zijn bij adequate informatiebeveiliging en dat ondertussen de technologische ontwikkelingen de beveiliging blijven uitdagen", aldus Jacques Buith, partner en security expert bij Deloitte.

Vertrouwen in online
Zo blijkt uit het onderzoek dat TMT bedrijven zeer kwetsbaar zijn voor online fraude en hacking, doordat ze steeds meer bedrijfsinformatie, producten en diensten digitaliseren en online verspreiden. Meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven heeft het afgelopen jaar ten minste een inbreuk op de informatiebeveiliging heeft gehad. Ongeveer een derde van de bedrijven had daarbij last van herhaalde aanvallen middels ongewenste software (malware). Buith: "We zien bijvoorbeeld dat online gokspellen en advertentiespelletjes steeds vaker en gemakkelijker gehackt worden. Ook wordt bijvoorbeeld het aantal klikken op online advertenties steeds vaker gemanipuleerd middels software. Hierdoor stijgen onterecht de advertentiekosten, die per klik berekend worden. Om online fraude te voorkomen, kan er nieuwe software ontwikkeld worden om online activiteiten te valideren en fraude te ontdekken."

Security bij fusies en overnames
Een andere ontwikkeling die impact kan hebben op de informatiebeveiliging van bedrijven, is de fusie- en overnamemarkt die waarschijnlijk weer aantrekt. De meeste acquisities bevatten een gehele IT omgeving dat geïntegreerd en verbeterd moet worden om hetzelfde niveau van beveiliging, privacy en continuïteit te behalen dat wordt gehandhaafd binnen de overnemende partij. Aan de andere kant moeten bedrijven die een onderdeel afstoten, bijvoorbeeld voorkomen dat medewerkers van dit onderdeel nog steeds toegang hebben tot systemen en data van het bedrijf. Buith: "De bedrijven geven aan dat Identity en Access Management in de top drie staat van hun beveiligingsinitiatieven voor 2010. Daarnaast zegt 35% van de ondervraagde bedrijven dat overmatige toegangsrechten het meest voorgekomen probleem is die tijdens interne en externe security audits naar voren komen. Vooral bij overnames kan dit bedrijven nog meer parten spelen dan normaliter al het geval is."

Cloud computing
Het onderzoek geeft ten slotte aan dat ook cloud computing een ontwikkeling is waarbij informatiebeveiliging van belang is. Buith: "Wij verwachten dat cloud computing uitgroeit tot een standaard bij het aanbieden van enterprise software, maar dan moet de beveiliging wel goed op orde zijn." Van de bedrijven geeft maar 30% aan veel vertrouwen te hebben in derde partijen. Dat kan een nadeel zijn bij cloud computing. Hierbij zijn TMT bedrijven immers afhankelijk van andere bedrijven die de infrastructuur, applicaties en data vanuit de 'cloud' beheren. "Voor toekomst van cloud computing is het dus essentieel dat onderwerpen als het waarborgen van privacy van klantgegevens en business continuïteit voldoende geadresseerd worden. Heldere contracten en due diligence vormen een belangrijk startpunt bij het beveiligen van de cloud," aldus Buith.

Over TMT Global Security Survey
Het doel van de Security Survey is om TMT-bedrijven inzicht te geven in de uitdagingen en bedreigingen op het gebied van beveiliging en privacy waar de branche mee te maken heeft of gaat krijgen. Het rapport bevat de uitkomsten van interviews met security executives van 150 TMT multinationals.


---



Ingezonden persbericht