Lancering Vlaamse Scriptieprijs 2010

26/05/2010 11:50

Scriptie vzw

Het regent scriptie-deadlines aan onze Hogescholen en Universiteiten. Helaas dreigt het gros van deze scripties een anonieme toekomst tegemoet te gaan in de grijze bibliotheken waar ze tot stand komen. Voor al deze BAMA-eindwerken is er dankzij de Vlaamse Scriptieprijs tòch nog leven na de deadline. "De Vlaamse Scriptieprijs is het ideale instrument voor studenten om met hun kennis naar buiten te treden", aldus Vlaams Minister Ingrid Lieten.

De prijs wordt niet voor niets de meest prestigieuze scriptieprijs in Vlaanderen genoemd. Laatstejaarsstudenten uit heel Vlaanderen maken kans op 2.500 euro en heel wat media-aandacht. De scriptie die hen een jaar of langer het bloed van onder de nagels haalde, krijgt bij inschrijving automatisch een prominente plaats in de online scriptiebank, waar het voor gemiddeld 500 bezoekers per dag als researchmiddel dient.

Naast de overkoepelende Vlaamse Scriptieprijs kunnen studenten ook meedingen naar de Agoriaprijs, de Eosprijs en de Klasseprijs. Wie een scriptie rond technolgie & innovatie, exacte wetenschappen of onderwijskunde en didactiek schreef maak respectievelijk kans op 500 euro, een mini laptop of een citytrip. De sectororganisatie voor technologische industrie Agoria en de tijschriften Eos en Klasse delen in het streven om het werk van jonge wetenschappers naar het grote publiek te brengen.

Ook Minister Ingrid Lieten schaart zich achter het initiatief. "Scripties of afstudeerwerken zijn voor heel wat jonge mensen een eerste kennismaking met wetenschappelijk onderzoek of innovatie. Helaas percipiëren studenten dit soms anders. Zeker als die scripties enkel dienen om een diploma te behalen of als ze toch slechts door enkele mensen gelezen worden. Onze informatiemaatschappij kan alleen maar ontwikkelen als we onze kennis met elkaar delen en als anderen begrijpen wat nieuwe onderzoeksresultaten juist inhouden. Vandaar het belang van de toegankelijkheid en raadpleegbaarheid van een scriptie.", aldus Lieten. De baseline van de Vlaamse Scriptieprijs 'Share your knowledge' pikt hier handig op in.

Maar hoe maak je een abstract wetenschappelijk werk toegankelijk? Juist daarin ligt de uitdaging voor deelnemers aan de Vlaamse Scriptieprijs. Genomineerden en winnaars onderscheiden zich door het, voor deelname verplichte, artikel van 7.000 tekens zo vlot, leesbaar en nieuwswaardig mogelijk op te stellen. Gynaecologe, professor en senator Marleen Temmerman (SP.A) beseft hoe moeilijk het is wetenschappelijk onderzoek wereldkundig te maken. "Ik denk dat elke student een persbericht zou moeten schrijven over zijn onderzoek, om aan anderen dan je peers het belang van de resultaten duidelijk te maken", aldus Temmerman.

Ook jouw scriptie is goud waard! Schrijf je in op www.scriptieprijs.be en maak kans op 2.500 euro.

Voor meer informatie, contacteer:

Elien Delaere,

+32 2 463 59 20

elien.delaere@scriptieprijs.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel