Ingezonden persbericht


Onderzoek onder justitiepastores in detentiecentra

Praktijk Nederlandse vreemdelingenbewaring onacceptabel

Vandaag publiceert Justitia et Pax Nederland het onderzoeksrapport 'Humaniteit in vreemdelingenbewaring'. Rooms-katholieke justitiepastores spreken hierin hun zorgen uit over de wijze waarop asielzoekers en migranten zonder verblijfsvergunning worden vastgehouden. Het onderzoek is door Justitia et Pax in 2009 uitgevoerd onder Rooms-katholieke justitiepastores die in de Nederlandse detentiecentra voor vreemdelingen werken.

In Nederland worden jaarlijks rond de tienduizend asielzoekers en illegalen in detentiecentra voor vreemdelingen gevangengezet. Gedetineerden kunnen steun vragen van geestelijke verzorgers, die er zijn voor vrijwel alle godsdiensten en levensbeschouwelijke richtingen. In de zes detentiecentra voor vreemdelingen werken acht Rooms-katholieke geestelijke verzorgers, de Rooms-katholieke justitiepastores.

Op grond van de dagelijkse ervaringen van deze justitiepastores concludeert Justitia et Pax dat onderdelen van het huidige beleid en uitvoering van vreemdelingenbewaring onacceptabel zijn. Mensen die veelal niet zijn verdacht of veroordeeld voor een strafbaar feit kunnen maandenlang vastzitten, in omstandigheden die veel zwaarder zijn dan in reguliere gevangenissen. Officieel is vreemdelingendetentie een administratieve en geen strafrechtelijke maatregel, in de uitvoeringspraktijk staat deze echter gelijk aan een gevangenisstraf.

Justitia et Pax werkt samen met de Rooms-katholieke justitiepastores en vraagt politieke aandacht voor de alternatieven van vreemdelingendetentie. Er zijn alternatieven die de vrijheid, de rechten en het welbevinden van ongedocumenteerde migranten minder aantasten. Hierin wordt echter door de overheid nauwelijks geïnvesteerd.

Justitia et Pax

Justitia et Pax Nederland zet zich in voor verbetering van de mensenrechtensituatie in Nederland en wereldwijd. Justitia et Pax is een internationaal netwerk dat sinds 1967 bestaat en aanwezig is in 130 landen wereldwijd. In Nederland is Justitia et Pax opgericht door de Rooms-katholieke Bisschoppenconferentie, een permanent instituut waarin de Nederlandse bisschoppen gezamenlijk beleid ontwikkelen en uitvoeren. Justitia et Pax:


· laat op nationaal en internationaal niveau de stem horen van slachtoffers van onrecht en uitsluiting


· steunt partners bij het krijgen van toegang tot internationale fora waar ze kunnen getuigen van schendingen van mensenrechten


· voert regelmatig onderzoeken uit, die hun weg vinden naar nationale regeringen, de Verenigde Naties, de Europese Commissie en kerkelijke leiders


· steunt via een breed interreligieus netwerk religieuze leiders en geloofsgemeenschappen bij maatschappelijke veranderingsprocessen


---



Ingezonden persbericht