Ingezonden persbericht



Politici geven toe: leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt komt veel voor

Amsterdam 26 mei 2010.
Bijna alle politieke partijen zijn het er over eens dat de AOW leeftijd omhoog moet naar 67, op hetzelfde moment geven zij toe dat leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt een feit is. Hoe moet iemand op zijn 58e nog werk vinden?

Mei Li Vos (PvdA), Boris van der Ham (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Renske Leijten (SP), Paul de Krom (VVD), Ger Koopmans (CDA) en Tofik Dibi (GroenLinks) reageren op de populairste vraag van 21DagenDebat.nl.

Mei Li Vos is duidelijk: "de discriminatie van oudere werkenden is hardnekkig en schrijnend". Als oplossing ziet zij een culturele verandering. Hierin vindt Vos in Ger Koopmans een verassende bondgenoot, ook hij pleit voor een "cultuuromslag". Arie Slob ziet de oplossing in het "talentbudget", dit biedt volgens hem omscholing op maat. De VVD ziet in het probleem van leeftijdsdiscriminatie een rol voor de overheid. Volgens Paul de Krom moet de overheid het goede voorbeeld geven en gericht ouderen werven. Positieve discriminatie vanuit de VVD dus. Net als veel andere partijen hecht GroenLinks veel waarde aan omscholing, maar Tofik Dibi pleit er ook voor om "onconventionele middelen als undercoveronderzoek in te zetten tegen leeftijdsdiscriminatie". Ook voor het probleem van leeftijdsdiscriminatie ziet D66 een oplossing in onderwijs. Boris van der Ham wijst op cijfers uit Scandinavië; daar laat 2/3 van de "oudere werknemers" zich omscholen. Volgens de SP zijn de commerciële reïntegratiebedrijven het probleem. Renske Leijten spreekt van een "geldverslindende flop". De partijen erkennen dus het probleem van leeftijdsdiscriminatie, hoeveel kandidaten van boven de 58 zouden ze zelf op de lijst hebben staan?

Op 21DagenDebat.nl kan iedereen vragen stellen aan de politiek en stemmen op andere vragen. Dagelijks wordt de populairste vraag beantwoord door een roulerend panel van (aanstaande) Tweede Kamerleden. Op 7 juni komen de populairste vragen terug tijdens een groot live debat in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Lees alle antwoorden op 21DagenDebat.nl.

21 Dagen Debat is een initiatief van De Publieke Zaak / De Nationale Dialoog in samenwerking met BKB (Booij, Klusman, Van Bruggen), Hyves en Favela Fabric. Met het project willen de initiatiefnemers de betrokkenheid van de burger bij het politiek-maatschappelijke debat vergroten.