Provincie Overijssel

Met vriendelijke groet,
Gaby van Deventer-Brus


----------
Besluitenlijst Van 25 mei 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Gelijkberechtiging in relatie tot doorleveringen onder behoud van aankoopsubsidie, Overijssels Particulier Grondbezit (OPG). Kenmerk: 2010/0072394

Het Overijssels Particulier Grondbezit (OPG) heeft Gedeputeerde Staten verzocht de subsidieverlening aan terreinbeherende organisaties, ten behoeve van de aankoop van terreinen voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), te bevriezen. Gedeputeerde Staten heeft besloten niet op dit verzoek in te gaan. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is in overleg met de provincies over uitwerking van de verklaring van Linschoten. Onderdeel hiervan is het uitwerken van een nieuwe subsidieregeling voor grondaankopen op basis van gelijkberechtiging. Dit betekent dat er bij de doorlevering van gronden geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen particulieren en terreinbeherende Organisaties (TBO's). Het ministerie van LNV heeft inmiddels ter voorbereiding van goedkeuring door de Europese Commissie (EC) een eerste concept regeling aan de EC voorgelegd. Gedeputeerde Staten ziet geen aanleiding om in afwachting van de uitkomsten de subsidieverlening aan TBO's te bevriezen.

Onderwerp: Evaluatie provinciale wegencategorisering & Verkenning problematiek landbouwverkeer Kenmerk: 2010/0073910

Gedeputeerde Staten hebben het provinciale verkeersveiligheidsbeleid over de periode 1999-2009 geëvalueerd en de wegencategorisering herzien. Over deze periode blijkt dat het aantal gewonden en verkeersdoden daalt.

De wegencategorisering is het kader voor functie en herinrichten van het wegennet. Het herzien van de wegencategorisering gaat om het definitief toekennen van een functie aan wegen. De basis is hiervoor de op 1 juli 2009 vastgestelde hoofdinfrastructuur in de Omgevingsvisie Overijssel. Gedeputeerde Staten leggen de herziene wegencategorisering vanaf 25 mei 2010 ter inzage. Tot en met 5 juli 2010 kunnen alle belanghebbende schriftelijk reageren op het concept van de herziene wegencategorisering. Na de ter inzagelegging gaat Gedeputeerde Staten de reacties verwerken. Vervolgens wordt in december 2010 het advies voor besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten.

Onderwerp: Vaststelling Statenvoorstel Ruimtelijke visie gebiedsontwikkeling luchthaven Twente e.o. Kenmerk: 2010/0069300

Gedeputeerde Staten hebben op basis van de motie Antuma Dalhuisen Steinmetz een provinciale ruimtelijke visie opgesteld voor de gebiedsontwikkeling luchthaven Twente e.o. Ten behoeve van de economische ontwikkeling in Twente voorziet de visie in de ontwikkeling van de luchthaven voor zakelijk en toeristisch vliegverkeer. De visie gaat uit van versnelde realisering van de ecologische hoofdstructuur in het zuidelijk deel van het gebied. In de visie wordt gekozen voor leisure op een Twentse schaal. GS leggen de visie ter vaststelling voor aan Provinciale Staten. Op verzoek van PS heeft het college ook in beeld gebracht welke effecten de aangenomen motie kan hebben op werkgelegenheid en financiën. De effecten op werkgelegenheid in leisure blijven beperkt tot een iets lagere groei van 280 in plaats van 370 arbeidsplaatsen., waarbij het totaal uitkomt op ca. 3.350 arbeidsplaatsen. De financiële effecten van het afzien van grootschalige leisure en vooral van versnelling van de realisering EHS zijn in beeld gebracht en bedragen in totaal ¤ 15,6 mln. GS stellen PS voor om voor dit bedrag te compenseren.

Onderwerp: Eerste diverse-postenwijziging 2010; 10e wijziging van de Programmabegroting 2010 Kenmerk: 2010/0067449

Gedeputeerde Staten hebben besloten het Statenvoorstel over de Eerste diverse-postenwijziging 2010; 10e wijziging van de Programmabegroting 2010 aan te bieden aan Provinciale Staten. Hierin worden wijzigingen van de begroting voorgesteld die voortvloeien uit de uitvoering van het bestaande beleid. Deze hebben geen invloed op de doelstellingen of taken, maar wel op de hiervoor beschikbare budgetten. De wijzigingen hebben een budgettair neutraal karakter en betreffen uiteenlopende activiteiten uit de provinciale begroting. Voor het grootste deel gaat het hierbij om bijdragen van derden aan onze projecten, waarvan de bijbehorende lasten uit voorzichtigheidsoverwegingen nog niet geraamd waren.

Onderwerp: Crisis- en Herstelwet; inspraakreactie op Ontwerp AMvB Kenmerk: 2010/0083211

Op 26 april is in de Staatscourant het eerste ontwerpbesluit ter uitvoering van de Crisis- en Herstelwet verschenen, in de vorm van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Gedurende vier weken kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingediend. De projecten Stationsomgeving Deventer en Stationsomgeving Zwolle hebben baat bij de toepassing van het instrument 'ontwikkelingsgebied' uit de Crisis- en Herstelwet. Omdat de locaties niet in de ontwerp AMvB zijn opgenomen, wordt schriftelijk verzocht aan de Minister van VROM, om deze locaties alsnog op te nemen en aan te wijzen als ontwikkelingsgebieden. Binnen het programma Energiepact Overijssel is het project Koekoekspolder opgenomen als pilotproject voor de toepassing van duurzame energie uit aardwarmte. Door het project bij AMvB aan te wijzen onder het innovatie-artikel van de Crisis- en Herstelwet, wordt een versnelling in de uitvoering bereikt van minimaal 9 maanden, ten opzichte van de gangbare Wro procedure.

Onderwerp: Wijziging subsidieregeling Kwetsbare jongeren en arbeidsmarkt Kenmerk: 2010/0086806

Op 15 december 2009 hebben Gedeputeerde Staten de subsidieregeling Kwetsbare jongeren en arbeidsmarkt vastgesteld. De beleidsdoelstelling van deze subsidieregeling is om kwetsbare jongeren een toekomst te bieden door hun een werkleertraject aan te bieden. Op grond van de plaatsingen van deze jongeren tot nu toe, is gebleken dat enkele criteria in de subsidieregeling knelpunten opleveren, waardoor het moeilijker wordt een jongere te plaatsen of een geschikt werkleerbedrijf te vinden. GS heeft daarom de subsidieregeling op enkele punten gewijzigd waardoor mogelijk gemaakt wordt dat meer jongeren aan de slag kunnen.

Onderwerp: Aanbieding jaarstukken 2009 aan BZK in het kader van SISA Kenmerk: 2010/0087410

GS stellen de aanbiedingsbrief vast waarmee de jaarstukken 2009 in het kader van de regeling Single Information Single Audit (SISA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden aangeboden.

Onderwerp: Besluit Aanpassen spreidingsplan Ambulance Oost en verzoek om uitbreiding van de vergunning voor de standplaatsen Enschede en Hengelo Kenmerk: 2010/0076785

Gedeputeerde Staten hebben het definitieve besluit genomen per 27 mei 2010 het spreidingsplan ambulancezorg van Ambulance Oost aan te passen. Daarmee hebben Gedeputeerde Staten besloten de vergunningen voor de standplaatsen Enschede en Hengelo aan te passen en de ambulancecapaciteit met 3 ambulances uit te breiden. Dit betekent dat Enschede van 6 naar 7 ambulances en Hengelo van 5 naar 7 ambulances gaat.

Onderwerp: Gezamenlijke lobby Overijssel en Twente Kenmerk: 2010/0086046

Al ruim een jaar werken de provincie Overijssel en de Regio Twente samen aan een gezamenlijke lobby in Den Haag voor diverse projecten. Dit wordt o.a. gedaan vanuit een gezamenlijk kantoor in Den Haag. De resultaten van de gezamenlijke lobby van Overijssel en Twente over het jaar 2009 zijn opgenomen in een jaarrapportage. De rapportage laat zien dat de gezamenlijke partners in de belangenbehartiging erin zijn geslaagd om in korte tijd de nodige verbeteringen door te voeren en resultaten te boeken. Provinciale Staten van Overijssel en de Regioraad van de Regio Twente worden middels een brief en de jaarrapportage geinformeerd over deze en andere succesvolle resultaten van de gezamenlijke lobby.

Onderwerp: Statenvoorstel 'Formulier verzoek inpassingplan windenergie' Kenmerk: 2010/0087573

De provincie kan op basis van de Wet ruimtelijke ordening een inpassingsplan vaststellen. De Crisis- en Herstelwet schrijft voor dat de provincie aanvragen voor inpassingsplannen voor windenergie in behandeling moet nemen. De procedure voor het aanvragen van een inpassingsplan voor windenergie is verwoord in een formulier. Gedeputeerde Staten bieden het Statenvoorstel 'Formulier verzoek inpassingplan windenergie' aan Provinciale Staten ter vaststelling aan.

Onderwerp: Wijziging Omgevingsverordening in verband met de WABO Kenmerk: 2010/0087198

De Omgevingsverordening moet juridisch-technisch in lijn worden gebracht met de op 1 juli 2010 in werking tredende Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO). Gedeputeerde Staten hebben daartoe een statenvoorstel vastgesteld.

Onderwerp: Vernieuwing interbestuurlijk toezicht / doorwerking provinciaal ruimtelijk belang Kenmerk: 2010/0063234

GS hebben besloten om, mede op basis van de uitkomsten van de pilot interbestuurlijk toezicht met Zwolle en Dinkelland, de provinciale toezichtdomeinen in samenhang te brengen en te stroomlijnen. Dit gebeurt door het vaststellen van 'op maat' gesneden toezichtregimes per gemeente op basis van risicoanalyses. Daarvoor is nodig een integrale afweging waarin de sectorale toezichtbevindingen worden gecombineerd tot een totaalbeeld. Een totaalbeeld per gemeente is de basis voor een integraal oordeel door GS om al dan niet over te gaan tot een interventie (hetzij via toezicht, hetzij door samen met de gemeente oplossingen te vinden).

Onderwerp: Begrotingswijzigingenbeleid 2010
Kenmerk: 2010/0087854

Aan Provinciale Staten is in het najaar van 2009 toegezegd het begrotingswijzingenbeleid te vereenvoudigen. GS besluit tot het doorvoeren van een financieel administratieve vereenvoudiging en het beperken van het aantal momenten bij ongewijzigd mandaat tot 2 momenten per jaar (alleen begrotingswijziging aanbieden bij perspectief- en najaarsnota).

Onderwerp: Natura 2000: stimuleringsbeleid emissiebepekende technieken en effectgericht maatregelen. Kenmerk: 2010/0088024

Gedeputeerde Staten hebben besloten aan Provinciale Staten voor te stellen aanvullende middelen van in totaal bijna 6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de stimulering van maatregelen voor de vermindering van stikstofemissie vanuit veehouderijen en voor beheersmaatregelen in Natura 2000-gebieden. Gedeputeerde Staten beogen hiermee bij te dragen aan de realisering van de natuurdoelen voor de Natura 2000-gebieden en aan de verduurzaming van de veehouderij in Overijssel.

Onderwerp: Werkbezoek gedeputeerde Jansen met een afvaardiging van de Statencommissie Ruimte, water en duurzaamheid aan Roemenië. Kenmerk: 2010/0087995

Gedeputeerde Jansen brengt van 26 juni tot en met 29 juni 2010 met een afvaardiging van de Statencommissie Ruimte, water en duurzaamheid een werkbezoek aan Roemenië in het kader van het watersamenwerkingsproject met Roemenië.



Provincie Overijssel