Nieuwe data van een in vitro studie gepresenteerd op de 20e conferenties van de European Wound Management Association (Europese Wondbeheervereniging) 26/05/2010 21:24

PR Newswire GENEVE, May 26, 2010 /PRNewswire/ --

- Verbandmateriaal voor wonden doodt meer bacteriën onder het verband dan andere geteste materialen die schuim met zilver verbandmateriaal bevatten(1)

ConvaTec, een wereldleider op het gebied van het ontwikkelen en verkopen van vernieuwende medische technologieën voor zorg in de gemeenschap en ziekenhuizen, heeft vandaag de resultaten van een in vitro studie bekend gemaakt waarbij geconstateerd werd dat een Hydrofiber(R) verband met ionisch zilver meer bacteriën doodt dan bepaalde verbanden met schuim dat zilver bevat. De data zal gepresenteerd worden tijdens de 20e Conferentie van de European Wound Management Association (EWMA), en toont aan dat Hydrofiber(R) verband dat ionisch zilver bevat, meer bacteriën (Pseudomonas aeruginosa en Staphylococcus aureus) onder het verband doodt dan enige van de schuimverbanden met zilver die getest werden. Daarnaast werd waargenomen dat het Hydrofiber(R) verband dat ionisch zilver bevat, de verspreiding van bacteriën buiten de rand van de gesimuleerde wond tegenhoudt.

Chronische wonden bevatten vaak vele soorten bacteriën van bronnen buiten de wond, zoals de omringende huid, darm en mond. Een wond die niet heelt is een uitstekende omgeving voor het groeien van bacteriën. Bacteriën die zich in de wond vormen, maken het vaak moeilijk om wonden te behandelen. Het is belangrijk dat een verband op een wond zich goed aanpast aan de unieke topografie van de wond om ervoor te zorgen dan het antimicrobisch medicijn zoveel mogelijk contact heeft met de bedreigden bacteriën.

In de in vitro studie zijn modellen gebruikt die zowel de visualisering van de aanpassing van verband dat zilver bevat met gesimuleerd wondweefsel mogelijk maakten als een meting van de antimicrobische activiteit van de verbanden in een gesimuleerd model van een wond met microben. Het groeipercentage voor elke bacterie werd gemeten voor Hydrofiber(R) verband dat ionisch zilver bevat en drie schuimverbanden met zilver (Schuim A-C). De gemiddelde resultaten van de drie meerdere malen uitgevoerde testen, gemeten op de groei onder het verband waren als volgt: het Hydrofiber(R) dat ionisch zilver bevat toonde een groei met 0,4% na inenting met S. aureus en 9,0% met P. aeruginosa; Schuim A toonde een groei met 25,7% na inenting met S. aureus en 100% met P. aeruginosa; Schuim B toonde een groei met 16,7% na inenting met S. aureus en 97,8% met P. aeruginosa; en Schuim C toonde een groei met 24,6% na inenting met S. aureus en 95,8% met P. aeruginosa. (1)

De data zal ook gepresenteerd worden door de auteurs van de studie in de stand van ConvaTec (no. 1130) tijdens de openingsuren van de tentoonstelling.

Over Staphylococcus aureus
Staphylococcus aureus (S. aureus) is een algemeen voorkomende bacterie die gevonden wordt op de huid en in de neuzen van een 25% van gezonde mensen en dieren. Staphylococcus aureus is belangrijk omdat het zeven verschillende giftige stoffen kan maken die vaak voedselvergiftiging veroorzaken.(2)

Over Pseudomonas aeruginosa
Het veelzijdige "blauwgroene pus bacterie" die mensen opportunistisch infecteert, vooral mensen waarvan het immuunsysteem is gecompromitteerd. Pseudomonas veroorzaakt zelden infecties in gezonde personen maar het is een belangrijke oorzaak voor infecties die opgedaan worden in ziekenhuizen (nosocomiaal). Het infecteert meestal mensen met een beperkt immuunsysteem of brandwonden en mensen met katheters of die ademhalingsapparatuur gebruiken. Infectie met pseudomonas kan leiden tot infecties aan urinekanalen, sepsis (infectie van de bloedstroom), longontsteking, faryngitis en vele andere medische problemen.(3)

Over Hydrofiber(R) Technology
Verbanden met Hydrofiber(R) Technology vormen een gel als zij in contact komen met vloeistoffen, waardoor zij klinische medici en patiënten belangrijke voordelen voor het behandelen van wonden bieden. Deze unieke gel-actie laat het verband afscheidingen en zijn schadelijke componenten binnensluiten*(4,5,6).

Over ConvaTec
ConvaTec is een vooraanstaand ontwikkelaar en verkoper van vernieuwende medische technologieën die hebben geholpen de levens van miljoenen mensen overal in de wereld beter te maken. ConvaTec heeft vier belangrijke zakelijke afdelingen - ostomy verzorging, therapie voor wonden, continentie en kritische zorg en infusieapparatuur - en het bedrijf ondersteunt professionals op het gebied van gezondheidszorg uiteenlopend van ziekenhuizen tot instellingen voor gezondheidszorg in de gemeenschap. Het bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in Skillman, New Jersey, Verenigde Staten en heeft meer dan 8.000 medewerkers in meer dan 90 landen die consumenten en hun gezondheidsverzorgers op zes continenten dienen. Meer informatie is te vinden op: http://www.convatec.com.


* Zoals in vitro is aangetoond

Hydrofiber is een geregistreerd handelsmerk van ConvaTec Inc. (C) 2010 ConvaTec Inc. AP-009843-MM