Lang leve DNA


Rode Hoed-Wetenschapscafé Extra

AMSTERDAM, 20100525 -- Het Extra Rode Hoed-Wetenschapscafé op woensdag 26 mei heeft als thema: tien jaar humaan genoom. Met de persoonlijke verhalen van onder anderen Gertjan van Ommen (hoogleraar Humane genetica, LUMC) en Hub Zwart (hoogleraar Wetenschapsfilosofie, RU Nijmegen). Hun levensloop is verweven met de ontrafeling van het menselijke genoom, die in 2003 met succes werd afgerond.

Aanvang: 20.00 uur
Datum: woensdag 26 mei
Moderator: Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist Elsevier
Organisatie: Centre for Society and Genomics i.s.m. De Rode Hoed

`De DNA-volgorde van de mens is bijna ontrafeld.' - Dat maakten Amerikaanse wetenschappers tien jaar geleden bekend in het Witte Huis in Washington DC. Tijdens de persconferentie hierover schetsten zij welke toekomst de mens tegemoet zou gaan. Door onze genetische code te leren kennen, zou het beeld van onszelf snel helder worden. Ziekten zouden geen geheimen meer voor ons hebben.

Maar wat zijn wij er als maatschappij eigenlijk wijzer van geworden? Heeft de toekomst inderdaad gebracht wat tien jaar geleden werd beloofd? Hoe kijken verschillende betrokkenen daar tegenaan: de geneticus, de filosoof, de gebruiker? En wat brengt de toekomst?

Verder zijn te gast:
Dorien Huttenhuis (30) - in het bezit van het BRCA-gen, zij heeft dus een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker; Dorien vertelt over de keuzes waarvoor ze kwam te staan.
Elizabeth Vroom - moeder van een zoon met de genetische spierziekte Duchenne en voorzitter van Duchenne Parent Project; Elizabeth laat zien wat DNA-onderzoek voor de ziekte van Duchenne heeft betekend.
Terry Vrijenhoek - nieuwsgierige geneticus die zichzelf genetisch liet testen; Terry vertelt over zijn genetische profiel.
Maryze Schoneveld van der Linde - Ondernemende dame met de ziekte van Pompe; Maryze legt uit wat haar erfelijke stofwisselingsziekte inhoudt.

VJ: Martijn Grootendorst

Stichting De Rode Hoed





Ingezonden persbericht