Vastgoed extra gevoelig voor fraude


DEN HAAG, 20100526 -- "De vastgoedfraude rond vastgoedorganisaties zijn geen incidenten. De vooroordelen over de vastgoedsector kloppen", zei George ten Have tijdens de presentatie van zijn boek 'Ethiek en Vastgoed'. 99% van de mensen in de vastgoedsector zijn integer met het vastgoed bezig en bevlogen in hun vak. "Maar wie kwaad wil heeft een goede bodem in de vastgoedindustrie", zo meent Ten Have.

George ten Have, auteur en zelf vastgoedman reikte het eerste exemplaar van het boek 'Ethiek en Vastgoed' uit aan Henk Hilverink, voorzitter van het bestuur van de vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Ten Have is voormalig partner bij een van de grote makelaars- en taxatie-organisaties in Amsterdam (Boer Hartog Hooft) en expert op het gebied van taxaties. Hij weet dus waarover hij praat. Speciaal voor dit boek heeft hij diepgaande gesprekken gevoerd met vastgoedmensen van hoog tot laag in de organisaties.

"De gehele sector dient zich beter weerbaar te maken tegen de fraude mogelijkheden die zich voordoen." Het gaat over grote belangen en een ondoorzichtige markt. Dat is dan ook de reden waarom het boek 'Ethiek en vastgoed' is geschreven. Het biedt de vastgoedmensen maar ook vastgoedstudenten aanbevelingen om tot een goed moreelbesef te komen en zichzelf en de organisatie waarvoor ze werken of gaan werken weerbaar te maken tegen moreel verval.

Tijdens de presentatie zei Hilverink dat de positie van de taxateur aanzienlijk versterkt dient te worden. Taxaties kenmerken zich door een zekere bandbreedte, maar zijn ook de maatstaf om vastgoed te kopen en te verkopen. Het mag niet zo zijn dat de taxateur onder druk wordt gezet. Een een hoger of juist lager taxatiebedrag, omdat de foutwillende opdrachtgever dat beter uitkomt, moet voorkomen worden door strikte procedurele voorwaarden.
"Daarnaast dient het toezicht aanzienlijk te worden verbeterd", zo beweert Hilverink en voormalig topman bij Vesteda.

Het boek is een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkhandreikingen. De inhoud varieert van valkuilen en tips met betrekking tot klokkenluiders. Er bestaat wel degelijk moreelbesef, maar: "het beleid is nog te fragmentarisch". Dankzij de scherpe schrijfstijl van Ten Have is het boek te zien als een pamflet waarin wordt opgeroepen om het gesprek over ethiek actiever te gaan voeren binnen de vastgoedsector.





Ingezonden persbericht