Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
5 maart 2010

Rosto in Turansureishon
Een multimediale Japans gezongen voorstelling

'Vertaald' vanuit het Japans betekent de titel: Lost in Translation. Dat is ook de naam van de film van Sofia Coppola van enige jaren geleden. De verwijzing is niet toevallig. In Coppola's film zijn twee mensen verdwaald: niet alleen in Tokyo, maar ook in hun eigen leven. Robbrecht parodieert deze legendarische film met de Randstad als setting. Zijn Japanse hoofdpersonen verdwalen echter niet, maar zijn juist op zoek naar het vreemde en onbekende. In de Hollandse karaokebar waar zij belanden, moeten zij tot de conclusie komen dat de wereld niets meer te verbergen heeft.

Watashi chittomo nemurenai I've not been able to sleep Hitoribocchi de I am all alone
Kono Hotel Room in this hotelroom
Kono ooikina sekai in this big big world
Ohohoh Ohohoh
Watashi where am I?
Ohohoh ohohoh
Dokoni? Where am I?

Robbrecht nam de internationaal verbreidde maar oorspronkelijk Japanse uitvinding 'karaoke' als uitgangspunt voor zijn voorstelling. Componist William Bakker maakt daarvoor nieuwe songs geïnspireerd naar het Shibuya-kei genre. Videokunstenaar Tijmen Hauer spiegelt het verhaal in karaoke-achtige videobeelden en geeft grafisch vorm aan de Engelse ondertiteling van de Japans gezongen songs. De twee hoofdpersonages worden gespeeld door Tashi Iwaoka en Keyna Nara, van oorsprong Japanse dansers. Keyna Nara studeerde aan de Dance Academy in Rotterdam en Tashi Iwaoka aan DasArts in Amsterdam. De Vlaming Joachim Robbrecht woont en werkt als schrijver/regisseur in Rotterdam. Hij vertrekt voor zijn werk vanuit Nederlandse sociale en culturele fenomenen en becommentarieert die in poëtische voorstellingen met een satirische inslag. Voor Rosto in Turansureishon vertrekt hij vanuit zijn beleving van de randstad in combinatie met de film Lost in Translation. Onlangs werkte hij mee als schrijver aan Venlo van het collectief Wunderbaum en regisseerde zijn eigen tekst Rashomon Effect bij Toneelgroep Amsterdam. Voorheen maakte hij furore met de voorstellingen Anne Frank, leeft en werkt, IJs en !VOC! Wijde Weelderige Wereld. In 2006 won hij de Ton Lutz prijs voor Adam in Ballingschap. Rosto in Turansureishon is zijn eerste productie bij Productiehuis Rotterdam.

Tekst en regie: Joachim Robbrecht Decor: Julian Maiwald Video: Tijmen Hauer Muziek: William Bakker Spel: Tashi Iwaoka en Keyna Nara Productie: Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg) In mei/juni 2010 te zien in de Rotterdamse Schouwburg (Krijn Boon Studio) van wo 26 t/m za 29 mei en wo 2 t/m za 5 juni 2010, aanvang 20.00 uur en op het Oerol Festival 12 t/m 20 juni 2010. Volgend seizoen (speellijst ovb): 14 t/m 16 dec 2010 Theater Kikker Utrecht, 17 dec 2010 Schouwburg Amstelveen, 21 t/m 23 dec 2010 Theater Frascati Amsterdam




Ingezonden persbericht