Ingezonden persbericht


Amazing distances. Vreemd gaan in de jeugdliteratuur

De 11e Annie M.G. Schmidtlezing aan de Universiteit Leiden zal verzorgd worden door Marita de Sterck. Op 26 mei houdt ze de lezing: Amazing distances. Vreemd gaan in de jeugdliteratuur.

Marita de Sterck (1955) is een veelzijdig auteur. Ze heeft inmiddels een veertigtal boeken gepubliceerd in verschillende genres: prentenboeken, boeken voor beginnende lezers, non-fictie over andere culturen en jeugdromans. Haar meest recente boek is Bloei. 60 verhalen uit de hele wereld die van meisjes vrouwen maken. Een aantal van haar boeken, vooral haar jeugdromans, is bekroond met belangrijke prijzen: in 2001 een Gouden Zoen voor Wild vlees, in 2005 een Zilveren Zoen voor Met huid en haar, in 2007 een Boekenleeuw en een Zilveren Zoen voor Kwaad bloed. In 2000, 2004 en 2006 werd ze ook bekroond door de Kinder- en Jeugdjury in Vlaanderen.

Marita de Sterck is niet alleen schrijfster van jeugdboeken, maar ook auteur van boeken over jeugdliteratuur. Ze doceert literatuur en antropologie aan de bibliotheekschool van Gent en verzorgt workshops voor jongeren over verhalen schrijven. Als antropoloog bestudeert ze verhalen over inwijding in andere culturen. Haar kennis van die groeirituelen weet zij telkens weer op een fascinerende wijze in te zetten in haar jeugdromans.

De Annie M.G. Schmidtlezing wordt jaarlijks georganiseerd in het kader van de Annie M.G. Schmidt-leerstoel voor kinder- en jeugdliteratuur (Universiteit Leiden) die sinds 1998 bekleed wordt door prof.dr. Helma van Lierop-Debrauwer. Sinds 2006 wordt de Annie M.G. Schmidtlezing mede georganiseerd door de stichting IBBY-Nederland, uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd waarin alle lezingen zijn gepubliceerd.

De Annie M.G. Schmidtlezing wordt op 26 mei gehouden in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden. Gratis kaarten zijn te bestellen via het secretariaat van IBBY-Nederland (ibby-nederland@planet.nl o.v.v. naam en volledig adres) of telefonisch via 073-5515536 (´s avonds).

Toin Duijx, secr. IBBY-Nederland