Gemeente Heerlen

Aftrap 13.00 uur op de Bongerd Heerlen
26 mei stadsfinale KNVB straatvoetbaltoernooi basisscholen

Woensdag 26 mei wordt op de Bongerd in Heerlen de stadsfinale van het KNVB straatvoetbaltoernooi gehouden voor leerlingen van de basisschool. De winnaars van de zes eerder gehouden voorrondes strijden hier om het kampioenschap van Heerlen en voor een plaats in de landelijke finale in Amsterdam op 3 juli. Om 13.00 uur wordt het toernooi geopend met een heuse ceremonie, waar de ploegen worden voorgesteld en het Limburgs Volkslied wordt gespeeld. Om 16.40 uur reikt sportwethouder Fred Gillissen de prijzen uit.

Deelnemers groepen 7 en 8 basisscholen
De finale van het Heerlense straatvoetbaltoernooi is georganiseerd door de gemeente Heerlen met ondersteuning van de KNVB. Eerder zijn in een aantal Heerlense wijken voorrondes geweest. Aan deze voorrondes hebben 26 basisscholen meegedaan met ieder vier teams. Uit deze voorrondes nemen morgen 24 teams in vier categorieën (jongens groep 8, meisjes groep 8, jongens groep 7, meisjes groep 7) deel aan de stadsfinale. Uiteindelijk mag vanuit Heerlen per categorie één team doorstromen naar de districtfinale óók in Heerlen op zaterdag 12 juni. Dan strijden de beste straatvoetbalteams uit het district Zuid II voor de felbegeerde plek in de landelijke finale. Volgens traditie wordt deze finale gehouden op De Dam in Amsterdam.

Meer bewegen jongeren
Het KNVB straatvoetbaltoernooi past binnen de Heerlense sportdoelstelling gericht op het stimuleren van sporten en bewegen onder de schoolgaande jeugd. Om deze jongeren meer te laten bewegen, is het onder andere nodig om een naschools en buitenschools sport- en beweegaanbod (zoals straatvoetbal) te creëren voor leerlingen in het basisonderwijs. Hiervoor is samenwerking met onder andere het onderwijs, buurten en verenigingen noodzakelijk. Aan de straatvoetbaltoernooien kunnen kinderen geboren op of na 1 januari 1997 deelnemen, jongens én meisjes, lid of géén lid van een voetbalvereniging. Door middel van de organisatie van straatvoetbaltoernooien hoopt de KNVB kinderen te stimuleren meer te gaan bewegen (lees: voetballen) en ze enthousiast te maken en te houden voor de voetbalsport. Dat voetballen 'op straat' kinderen daarnaast ook helpt om een betere voetballer te worden is mooi meegenomen.

Door het betrekken van lokale voetbalverenigingen bij de toernooien in de wijken wordt tevens getracht om een brug van de wijk naar de vereniging te slaan. Hierdoor kan eenmalige deelname van een kind aan een straatvoetbaltoernooi in een wijk uiteindelijk uitmonden in een lidmaatschap van een voetbalvereniging, waarmee sporten en bewegen ook op de langere termijn wordt gewaarborgd.

Gemeente Heerlen, 25 mei 2010
Afdeling Communicatie