Ingezonden persbericht


Brussel vraagt om meer klimaatambitie

Brussel, 26 mei - In een vandaag gepubliceerd rapport laat de Europese Commissie duidelijk zien dat de Europese Unie haar klimaatambities moet opschroeven om zowel economisch als ecologisch bij te blijven.

"De Commissie laat duidelijk zien dat een verhoging van het Europese doel naar -30% broeikasgassen in 2020 nodig is om onze klimaatdoelen te halen, maar ook essentieel is om de overgang naar een groene economie te kunnen maken", aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Het rapport geeft aan dat door de economische crisis het Europese emissiehandelssysteem moeizaam van de grond kan komen als Europa haar doel op -20% houdt. Er zijn dan immers zo weinig emissierechten te verhandelen dat er geen koolstofprijs gezet zal worden, waardoor industrieën niet aangemoedigd worden om groen te innoveren.

Eickhout: "We roepen al jaren dat de vervuiler moet betalen, maar bij CO2 komt dat systeem nog steeds niet van de grond door te weinig ambitieuze doelen. Het is dan ook absurd dat de Europese industrie blijft lobbyen voor het gratis weggeven van de emissierechten. Hieruit blijkt wederom dat iedereen over duurzaamheid praat, maar niemand er echte stappen voor durft te zetten".

Het rapport van de Commissie is bedoeld om de lidstaten te informeren over de gevolgen van een ambitieuzer klimaatbeleid. Het rapport bevestigt ook dat het gevaar van koolstoflekken veel minder groot is dan verwacht, zoals vorige week ook bleek uit een studie van Climate Strategies.

Eickhout: "De reactie van de Duitse en Franse industrieministers op het rapport van de Commissie waarin ze aangeven de CO2-uitstoot niet te willen verlagen naar -30% als andere landen niet bewegen, wordt daarmee volstrekt onderuitgehaald. Hun argument dat industrieën zich massaal buiten Europa gaan vestigen als de reductiedoelstelling wordt aangescherpt is ongefundeerd. Ik daag de lidstaten van de Europese Unie uit om op de Europese Raad in juni de conclusies van de Commissie te omarmen en de stap naar -30% broeikasgasreducties te zetten. Alleen zo kan Europa weer haar leidersrol nemen in het internationale klimaatbeleid en de kater van Kopenhagen wegspoelen."