Ingezonden persbericht


---PERSBERICHT 26 mei 2010---

40% politici beantwoordt mail niet

Onderzoek van www.bestewebpoliticus.nl en communicatiebureau Hendrikx Van der Spek heeft uitgewezen dat bijna 40% van de politici de moeite niet neemt om mails van potentiële kiezers te beantwoorden. Van de politici die wel reageerden, deed de helft dat in maximaal één alinea. Zeven politici grepen de kans aan om met een langere, persoonlijke mail de kiezer voor zich te winnen.

Weinig respons: een gemiste kans

Onder een schuilnaam van een jonge kiezer die voor het eerst mag stemmen, stelden we een vraag aan kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen. De vraag ging over subsidies in de kunstensector. 40% antwoordde niet op deze mail. Van een paar politici ontving onze proefpersoon alleen een automatisch antwoord, waarin staat dat ze niet alle e-mails kunnen beantwoorden. De kans om een zwevende kiezer per mail binnen te halen, laten sommige politici dus liever liggen.

Verschil in reacties

De inhoud van de reacties die we wél binnenkregen, verschilt nogal. In de meeste reacties krijgt onze proefpersoon eerst te horen dat zijn interesse in de politiek gewaardeerd wordt. Daarna legt de politicus uit wat de betreffende partij voor hem in petto heeft. Dat gebeurt de ene keer heel kort en zakelijk, de andere keer heel uitgebreid en persoonlijk. Enkele mooie voorbeelden:


· Andre Bosman (VDD): Zoals je weet moeten we op alle onderdelen binnen de Nederlandse begroting bezuinigen. Dat betekent dus ook op cultuur, hoe spijtig dat ook zal klinken voor jou.


· Eddy van Hijum (CDA): Dag X, Bedankt voor je bericht. Erg mooi dat je je op deze manier in de politiek verdiept en een bewuste keuze wilt maken! Ik ben zelf overigens ook muzikant; ik speel gitaar en heb jarenlang in bandjes gespeeld.


· Helma Nepperus (VVD): Leuk, dat je je in de politiek verdiept en voor het eerst mogen stemmen heeft iets bijzonders. Ik kan me mijn eerste bezoek aan het stembureau nog goed herinneren.

Formeel en onpersoonlijk

Maar de meeste reacties waren toch erg formeel en weinig inspirerend. Sommige antwoorden waren te lang, vaak met complete langdradige, onbewerkte passages uit de verkiezingsprogramma's. Andere reacties waren juist te kort en zakelijk:


· Farshad Bashir (SP): Beste X, Zie het gedeelte van het programma van SP over cultuur: http://www.sp.nl/2010/programma/hfstk13-niet-bij-brood-alleen.stm Groeten, Farshad Bashir

Een kort antwoord hoeft echter niet altijd onpersoonlijk te zijn. Een partijgenoot bewijst hoe het ook kan:


· Renske Leijten (SP): Beste X, Wij vinden cultuur een heel belangrijk onderdeel van een samenleving. Het in aanraking komen met kunst en cultuur moet gestimuleerd worden. Wij hebben hier een heel goed hoofdstuk over in ons verkiezingsprogramma, kijk dat gewoon even door! Dat vind je op www.sp.nl Succes met je keuze!'.

EINDE PERSBERICHT