Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 128 MtW
Datum: 26 mei 2010

Provincie Fryslân: blijven bouwen, ook in krappe tijden

Verder bouwen aan de toekomst van Fryslân in financieel mindere tijden: dat is de lijn die het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân voor de komende jaren inzet. Daardoor kan het College voor 2011 een sluitend huishoudboekje presenteren.

In de kaderbrief 2011 die het College vandaag presenteert, blijven de ambities uit het coalitieakkoord van 2007 overeind. De huidige projecten en initiatieven leveren de Fryske mienskip aantoonbaar veel profijt op. 'Fryslân stiet der kreas by', aldus het College, al is het werk natuurlijk nooit af.

De kortingen van het Rijk op het provinciefonds en doeluitkeringen trekken een wissel op de provinciale begroting van 2011 en de jaren erna. In 2011 gaat het om meer dan 20 miljoen, in de jaren erna loopt het op tot 40 miljoen. Met scherpere keuzes, een soberder uitvoering van projecten en door uitsluitend bestaand beleid uit te voeren, voert het College in 2011 een bezuiniging door van ¤ 22,5 miljoen.

Van dit bedrag zoekt het College ¤ 6 miljoen in de bedrijfsvoering van de provincie zelf. Afgeslankt verder bouwen aan de toekomst van Fryslân, is het motto. Het personeel van de provincie krijgt een werkgarantie tot en met 2012.

Het College kiest voor het voltooien van investeringen die het meeste effect sorteren voor de inwoners van Fryslân, de Fryske mienskip. Dit betekent dat de provincie binnen projecten op basis van dit uitgangspunt soms uitvoeringstaken schrapt, inkrimpt of later uitvoert.

Door Provinciale Staten bovendien voor te stellen om geen nieuwe plannen en projecten te beginnen, wil het College ruimte houden voor beleidskeuzes die na 2011 en de jaren erna nodig zijn. Op die manier kan de discussie over de rol en taken van de provincie open worden gevoerd.

Projecten waarmee de provincie zich onderscheidt en de Friese samenleving economisch en maatschappelijk profijt brengen, gaan door. Ruimte, economie, bereikbaarheid, plattelandsprojecten, duurzaamheid, investeringen in de kwaliteit van het onderwijs, jeugdzorg, cultuur en taal blijven terreinen waar de provincie wil excelleren.

Verder wil het College een betere afstemming bereiken met andere overheden en maatschappelijke organisaties, waardoor doublures verdwijnen in bijvoorbeeld het waterbeheer en milieu. Ook zal de provincie zich richten op het onderhoud van het eigen, regionale wegennet. Organisaties die structureel subsidie krijgen van de provincie krijgen komend jaar geen inflatiecorrectie. Het College zet ook de eigen provinciale organisatie op deze nullijn.

De kaderbrief 2011 is de laatste kaderbrief van dit College. Als Provinciale Staten op 30 juni akkoord gaan met de uitgangspunten die daar in staan, zal het College een begroting 2011 opstellen waarin de bezuinigingen zijn geconcretiseerd. Provinciale Staten behandelen deze begroting in november 2010.

De beleidsinzet voor 2011:


- Uitvoeren van de koersaccenten en ambities van het coalitieakkoord.


- Extra inzet om de koersaccenten af te ronden


- Bezuinigen op de provinciale organisatie en op het IPO en SNN.


- Inspelen op veranderende omstandigheden (provinciefonds)




Provincie Friesland