Ingezonden persbericht


Intel Health Guide nu in Nederland verkrijgbaar

Monitoring op afstand van chronisch zieken en ouderen


· Intels eerste medische apparaat voor thuisgebruik
· Fujitsu aangesteld als eerste Intel-partner in Nederland voor de Intel Health Guide en bijbehorende dienstverlening
· CURIT: Nederlands proefproject in Groningen voor zwangere vrouwen met diabetes

Kontich, 26 mei 2010 - De Intel Health Guide, voor monitoring op afstand van chronisch zieken en ouderen, is vanaf vandaag in Nederland verkrijgbaar. In Nederland kampt 15 procent* van de bevolking met chronische aandoeningen en met behulp van de Intel Health Guide kan deze groep betere zorg worden geboden. Fujitsu, leverancier van zakelijke IT-oplossingen, is de eerste Intel-partner in Nederland die zorgaanbieders kan uitrusten met de Intel Health Guide en ook begeleiding kan bieden.

(cid:image004.jpg@01CAFCE1.41E33190)De Intel Health Guide is een apparaat met CE-label onder het EU Medical Device Directive, dat het samen met de online Intel Health Care Management Suite mogelijk maakt patiënten veilig thuis te monitoren. Het apparaat is ontworpen om de zorg te verbeteren van patiënten met chronische aandoeningen, hen zelf meer regie te geven over hun zorg, en het werk voor mantelzorgers en zorgpersoneel te verlichten.

De toenemende vergrijzing en de noodzaak voor meer efficiency en kostenverlaging vragen om een nieuwe aanpak. Zorg-op-afstand, een aanpak waarbij patiënten onder controle langer thuis kunnen verblijven in plaats van in het ziekenhuis, kan daarbij een belangrijke rol spelen. "In 2050 zal naar verwachting bijna een kwart van de Nederlandse bevolking ouder zijn dan 65. Dat betekent dat we met medici en de overheid moeten werken aan effectieve technologische oplossingen die nieuwe zorgmodellen mogelijk maken," zegt Henk van den Eeckhout, enterprise manager van Intel Nederland. "De introductie van de Intel Health Guide helpt ouderen en chronisch zieken, terwijl we ook bijdragen aan het aanbieden van nieuwe manieren van zorg in Nederland."

Health Guide-projecten in Nederland
In het Martini Ziekenhuis in Groningen loopt momenteel een pilot met de Intel Health Guide. Binnen dit project wordt de Health Guide ingezet voor het monitoren van zwangere vrouwen met diabetes. Deze vrouwen moeten vanwege hun aandoening zeer intensief gevolgd worden, waarbij allerlei metingen moeten worden verricht, soms meerdere malen per dag. Met de Health Guide kunnen deze metingen plaatsvinden bij deze vrouwen thuis. Doordat de metingen in hun vertrouwde omgeving plaatsvinden zijn de meetresultaten ook betrouwbaarder. De gegevens gaan vervolgens via een online verbinding naar zorgverleners, die op basis daarvan, indien nodig, actie kunnen ondernemen. Daarnaast maakt de Health Guide het mogelijk dat de hulpverlener met de patiënt kan praten en is er een videoverbinding zodat de arts de patiënt ook kan zien. De komende drie maanden wordt de haalbaarheid van deze aanpak bekeken. Bij succes zal het project een vervolg krijgen, eventueel ook bij ziekenhuizen buiten Nederland. Deze pilot loopt onder regie van CURIT, leverancier van Disease Management Systems en Telezorg, en wordt mede mogelijk gemaakt door provinciale en Europese subsidies.

Veelomvattend persoonlijk gezondheidssysteem
De Intel Health Guide biedt interactieve hulpmiddelen voor persoonlijke zorg, onder andere voor fysiologische metingen, herinneringen voor de patiënt, het stellen van vragen en multimedia voorlichtingsmateriaal. Ook zijn er hulpmiddelen voor communicatie en voor het geven van feedback, zoals videoconferencing en e-mailberichten. Het apparaat kan gekoppeld worden aan specifieke, al dan niet draadloze medische apparatuur, zoals bloeddrukmeters, glucosemeters, polsslagmeters, pulse-oximeters, peakflowmeters en weegschalen. Via een optimaal beveiligde server bij Intel kunnen zorgverleners op afstand de informatie bekijken en, indien nodig, actie ondernemen. Op deze manier hebben medici voortdurend toegang tot gegevens, zodat zij een beter beeld krijgen van de gezondheidstoestand van de patiënt. Patiënten kunnen zo thuis zorg op maat krijgen, hun eigen gezondheid in de gaten houden en met hun zorgteam communiceren.

De Intel Health Guide is het eerste product van Intel dat speciaal ontworpen is voor de gezondheidszorg. Het apparaat is tot stand gekomen na tien jaar research, waarin Intel onderzoek heeft verricht naar de zorgbehoeften van de vergrijzende bevolking. Daarbij is samengewerkt met medici, ziekenhuizen, patiënten en zorgverleners. De technologie die Intel heeft ontwikkeld is gebaseerd op hun feedback. Zo heeft het onderzoek uitgewezen dat een model dat gebaseerd is op zorg thuis, meer kan bieden dan alleen maar zorg. Het gaat ook om contact met de familie, vrienden, zorgverleners en zorgteams.

De Intel Health Guide is buiten Nederland al op de markt in de VS, Groot-Brittannië, Ierland en Australië. In Europa werkt Intel met partners uit Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

De Intel Health Guide vereist een internetverbinding voor communicatie met zorgverleners en back-endsystemen. De Intel Health Guide is bedoeld voor gebruik door patiënten, onder begeleiding van een zorgprofessional. Het apparaat is niet bedoeld voor medische communicatie in noodgevallen of voor het monitoren van patiënten in real-time.