Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Vrouwelijk rolmodel voor niet-roken sleept Gerbera Award in de wacht Niet-roken-prijs voor Daphne Deckers

Muiderberg, 26 mei 2010 - Daphne Deckers ontving vandaag de Gerbera Award 2010 uit handen van Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. Ze kreeg deze niet-roken-prijs vanwege haar voortdurende pleidooien om niet te roken en haar voorbeeldfunctie voor jonge modellen. De Award is een initiatief van het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting en STIVORO. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt in het kader van Wereld Niet Roken Dag (31 mei) aan een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van het niet-roken.

Dit jaar is het internationale thema van Wereld Niet Roken Dag: 'tabaksindustrie en vrouwenmarketing'. Rutgers: "We zien de laatste jaren een trend om bijvoorbeeld fotomodellen weer rokend in beeld te brengen. Dat is geen goede ontwikkeling aangezien jonge meisjes zich spiegelen aan deze fotomodellen. Daarnaast blijkt dat Nederland het hoogste percentage (26%) rokende vrouwen van Europa kent. Daphne Deckers heeft laten zien een fervent voorstander te zijn van niet-roken. Ze vervult daarin een voorbeeldfunctie voor jonge aanstormende modellen. De prijs gaat dan ook terecht naar Daphne."

Wijzen op negatieve aspecten van roken
Onlangs hield Deckers bij RTL Boulevard nog een stevig pleidooi om geen rokende modellen in modereportages te laten zien, omdat dat vanwege hun rolmodelfunctie aanzet tot roken. Ook maakt ze zich er in het programma 'Hollands Next Top Model' sterk voor dat de kandidates stoppen met roken. In het verleden werkte ze al mee aan de campagne Rookvrij Zwanger. "Ik ben zeer verheugd over deze prijs. Zelf vind ik het niet meer dan normaal om modellen te wijzen op de negatieve aspecten van roken. Het is ongezond en schadelijk voor het lichaam", aldus Deckers.

///


Noot voor de redactie,