Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum

26 mei 2010

Mogelijk noodmaatregel voor cruciale percelen

Provincie stopt met aankoop EHS-gronden

De provincie stopt met het aankopen van gronden voor het aaneengesloten netwerk van robuuste natuurgebieden, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Zij is daartoe genoodzaakt omdat er geen budget meer is om gronden te verwerven. De provincie zal de minister van LNV (als eerstverantwoordelijke) oproepen om voldoende Rijksmiddelen beschikbaar te stellen zodat de realisatie van de EHS niet volledig stil komt te liggen.

Brabant heeft de opgave om in totaal 21.000 hectare EHS te realiseren. Inmiddels is 75 procent van de gronden daarvoor verworven. Om toch door te gaan met het realiseren van de EHS, zal de provincie maximaal inzetten op ruilgronden en op particulier natuurbeheer. Bij zo 'n tien belangrijke projecten zal de provincie alsnog EHS-gronden aankopen die niet op een andere manier kunnen worden vrijgemaakt (zie bijlage). Het gaat dan om cruciale hectares, waamee vervolgens een groot gebied ingericht kan worden. GS stellen Provinciale Staten voor om als noodmaatregel ¤ 30 miljoen extra provinciale middelen in te zetten (via voorfinanciering) om deze cruciale percelen toch te kunnen verwerven.

N.B. Dit is een gezamenlijk persbericht van Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Dienst Landelijk Gebied, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, Waterschap Brabantse Delta, Waterschap De Dommel en Provincie Noord-Brabant.