Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 mei 2010

Alkmaar stijgt in ranglijst van vijftig grootste gemeenten

In april verscheen voor de twaalfde maal de Atlas voor gemeenten. In dit onderzoek worden de 50 grootste gemeenten (G50) op ruim zeventig aspecten met elkaar vergeleken. Op de twee belangrijkste meetpunten, woonaantrekkelijkheid en sociaal-economische groei, scoort de gemeente Alkmaar gemiddeld tot goed. Wel is het op peil houden van het aantal inwoners een belangrijk aandachtspunt.

Aantrekkelijk wonen

Gerangschikt naar meest aantrekkelijke G50 gemeente om te wonen staat Alkmaar op de 28e plaats. Die aantrekkelijkheid wordt onder meer bepaald door een goede score op factoren als cultureel aanbod, het percentage koopwoningen en de nabijheid van een universiteit. Minder gunstig scoort Alkmaar op woon-werk verkeer van Alkmaar richting de Randstad en veiligheid. Wel is bij deze beide punten sprake van een stijgende lijn.

Stijgende lijn sociaal-economisch

Op de sociaal-economische index heeft Alkmaar de 15e plaats bereikt. Daarmee is de gemeente op dit meetpunt verreweg de sterkste stijger van de 50 onderzochte gemeenten in de afgelopen jaren. Deze index bestaat uit acht indicatoren, waarbij Alkmaar gunstig scoort op de groei van het aantal banen, de lage werkloosheid, het percentage laagopgeleiden en de participatie van vrouwen en is er relatief weinig armoede.

Bevolkingsontwikkeling

Het hoofdthema van de Atlas 2010 was 'krimp', de bevolkingsdaling die zich in steeds meer delen van Nederland voordoet. De Atlas geeft aan dat in Alkmaar de bevolking sinds 2000 minder sterk is gestegen dan gemiddeld in de vijftig grootste gemeenten. Er is sprake van vertrek van (jonge) gezinnen, die tot nu toe gecompenseerd wordt door een instroom van (studerende) jongeren/ jonge huishoudens van 15- tot 30-jarigen. De kans op krimp voor Alkmaar is volgens de inzichten van de Atlas dan ook relatief groot. Om jonge huishoudens te behouden is het belangrijk om te investeren in het stedelijk woonklimaat. Beschikbaarheid van werk, nieuwe onderwijsinstellingen en het vergroten van het culturele aanbod kunnen de kans op krimp verkleinen.

Burgemeester Piet Bruinooge: "het nieuwe college gaat in volle vaart door op de koers die we samen met inwoners en ondernemers hebben geformuleerd voor Alkmaar 2030; een levendige stad voor jong en oud, een duurzame stad in het groen en Alkmaar als hoofdstad van Noord Holland-Noord. Wat mij betreft staan we volgende keer dan ook weer een stap hoger op de ranglijst"




Gemeente Alkmaar