Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Dijkgraaf Wolthuis: "Na afloop kwam een dame spontaan naar mij toe om zich als dijkwacht aan te melden" Filmvoorstelling De Storm maakt indruk bij 70 dijkwachten

Amsterdam, 26 mei 2010 - Zo'n 70 vrijwillige dijkwachten en medewerkers van waterschap Velt en Vecht woonden op 25 mei een besloten voorstelling van de film "De Storm" bij in theater De Voorveghter in Hardenberg. Het campagneteam Nederland Leeft Met Water en het waterschap Velt en Vecht nodigden alle ruim 70 dijkwachten, medewerkers en hun partners uit voor de aftrap van de professionele dijkwachtorganisatie. Én als teken van waardering voor hun inzet. Komend stormseizoen staan zij dag en nacht klaar om ruim 300 kilometer waterkering te bewaken. Juist in het stormseizoen zijn de inspanning en betrokkenheid van de burgers bij waterveiligheid van groot belang.

Rond 19.30 uur druppelden al de eerste dijkwachten en hun partners binnen om zich van een goede zitplaats te kunnen verzekeren. Ze werden verwelkomd met een Nederland Leeft Met Water-sleutelhanger en kop koffie of thee. Om 20.00 uur ging de zaal open.

Wim Wolthuis, dijkgraaf van het waterschap, opende de voorstelling met een referentie aan de film De Storm: "Dat ons beheersgebied in zogenaamd hoog-Nederland ligt, betekent niet dat waterveiligheid minder prioriteit heeft. Levensbedreigende overstromingen zoals in 1953 zul je hier niet snel meemaken. Maar flinke overlast door hoogwater dat tot enkele meters kan stijgen is wel reëel. Dat bleek wel in 1998. Al komen dat soort situaties niet vaak voor, we moeten onze taak van waterveiligheid niet onderschatten. Daar zijn we dus dag en nacht mee bezig. Maar zonder onze vrijwilligers als extra ogen en oren redden we het niet!"

Na de voorstelling verlieten de 70 dijkwachten en hun partners zichtbaar onder de indruk de zaal. Ook Wolthuis was aangedaan door de film: "Het is zo indrukwekkend om de ramp van 1953 op die manier verbeeld te zien. Zojuist kwam een dame spontaan naar mij toe om zich als dijkwacht aan te melden. Door de film voelde zij zich geroepen om een bijdrage te leveren aan onze waterveiligheid. Daar ben ik heel blij mee! Ook vrouwen zijn van harte welkom."