Ingezonden persbericht


Persbericht

Voorverkoop

Steve Vai Festival van start

Groningen, 26 mei 2010 - Zaterdag 29 mei begint de voorverkoop voor het Steve Vai Festival dat van 20 t/m 24 oktober 2010 in Groningen plaatsvindt. Steve Vai geeft twee verschillende concerten samen met het Noord Nederlands Orkest (NNO) met zes nieuwe, nog niet eerder uitgevoerde composities. Deze concerten vinden plaats op 22 en 23 oktober 2010 in De Oosterpoort in Groningen. Het jaarlijkse componistenfestival wordt georganiseerd door het Noord Nederlands Orkest, NPS Radio 6 en De Oosterpoort.

Concerten
Vrijdag 22 oktober - Grote zaal De Oosterpoort 20.15 uur ¤ 29,50 (excl. service en/of adminstratiekosten) Steve Vai & Noord Nederlands Orkest | New compositions for orchestra & guitar

Zaterdag 23 oktober - Grote zaal De Oosterpoort 20.15 uur ¤ 29,50 (excl. service en/of adminstratiekosten) Steve Vai & Noord Nederlands Orkest |The Middle of Everywhere - world première

Steve Vai Festival
Het componistenfestival bestaat dit seizoen tien jaar. De organisatoren het NNO, NPS Radio 6 en De Oosterpoort is het dit maal gelukt om 's werelds meest spraakmakende gitarist en componist Steve Vai naar Groningen te halen. Steve Vai is de Paganini van de rockgitaar: een virtuoos in de ware zin van het woord. Perfectionistisch in elke muzikale stijl die hij ter hand neemt en altijd zoekend naar de grenzen van het mogelijke qua speeltechniek en compositie.

Tijdens dit festival worden een door Steve Vai gecomponeerde symfonisch werk van 35 minuten en maar liefst vijf wereldpremières van zijn hand gespeeld. Steve Vai zal vanzelfsprekend optreden met het NNO. Het Steve Vai festival wordt verder uitgebreid met een documentaire, een lezing en diverse concerten. Het exacte festivalprogramma wordt later door de organisatie bekend gemaakt.

Het NNO, NPS Radio 6 en De Oosterpoort zijn er trots op optredens van internationale allure in de stad Groningen te kunnen realiseren. Het is bijzonder dat Steve Vai voor Groningen kiest. Hiermee zet Groningen zich zeker weer op de kaart als spraakmakend kunstcentrum met een hoogwaardige artistiek beleid.

Gitarist en componist Steve Vai
Het is onterecht te beweren dat de componist Vai wordt overschaduwd door de gitarist Vai! Steve Vai ziet zichzelf als componist pur sang. Hij is er trots op dat hij contemporaine muziek schrijft die niet in een hokje te plaatsen is. Duidelijk zijn de invloeden van Ligeti, Bernstein, Varèse en Stravinsky waarneembaar, maar deze voeren nooit de boventoon. Vai voegt, zoals hij zelf zegt, een nieuwe dimensie toe aan hedendaagse klassieke muziek. In zijn muziek is het hedendaagse duidelijk waarneembaar doordat er veel gebruik wordt gemaakt van synthesizers en elektronica. Hij noemt dit 'EVO' (= evocatieve gevoelens oproepende) muziek.

10 jaar componistenfestival
Het NNO organiseert dit jaar voor de tiende keer het jaarlijkse componistenfestival. Eerder waren componisten als Wolfgang Rihm, Hans Werner Henze, Sir Harrison Birtwistle, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman te gast in Groningen.

Festival Programma
Het complete festivaloverzicht vindt u vanaf juli op www.stevevaifestival.nl.

Voorverkoop start zaterdag 29 mei 2010 om 10.00 uur. Ticketservice via VVV's, (0900-3001250), www.ticketservice.nl, Free Record Shop, kassa De Oosterpoort en Plato. Informatie: kassa De Oosterpoort, tel. : 050-369 03 68 - www.nno.nu/ www.de-oosterpoort.nl

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO zijn 150-jarig bestaan en mag hierdoor als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar div erse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Ni kolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.