Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 26 mei 2010

Museum Catharijneconvent weer geheel op temperatuur

De afgelopen maanden vonden er in opdracht van de Rijksgebouwendienst werkzaamheden plaats aan het klimaatsysteem van Museum Catharijneconvent Utrecht. Deze verliepen zo voorspoedig dat het museum eerder dan verwacht weer geheel toegankelijk is. Waarnemend algemeen directeur Marieke van Schijndel: 'We zijn erg blij dat de werkzaamheden sneller dan verwacht zijn afgerond. Normaal melden musea dat verbouwingen uitlopen, maar wij kunnen met trots meedelen dat we eerder open gaan dan gepland.'

Klaar voor GOUD
Tijdens de werkzaamheden was het kloostergebouw niet toegankelijk voor publiek. Tientallen hoogtepunten uit de collectie kregen tijdelijk een andere plaats in het museum. Nu zijn alle kunstwerken weer terug op hun vertrouwde plek. Museum Catharijneconvent kan zich nu volledig richten op de opening van GOUD, op 13 juni aanstaande. In deze tentoonstelling staat het meest begeerde metaal dat de mensheid kent op een bijzondere manier centraal. Kunstenaar en vormgever Aziz Bekkaoui geeft zijn persoonlijke visie op goud. Resultaat is een verrassende combinatie van de gouden collectie van Museum Catharijneconvent met oude, moderne en hedendaagse bruiklenen uit binnen- en buitenland.

Het belang van een goed klimaatsysteem
Een van de hoofdtaken van erfgoedbeherende instellingen, zoals musea en oudheidkamers, is het bewaren van de collectie. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt de zorg voor het klimaat, dat wil zeggen de temperatuur en de vochtigheidsgraad. Een juist klimaat houdt de kunstvoorwerpen in een goede conditie, waardoor conserveringsingrepen en restauratie kunnen worden voorkomen of minder snel nodig zijn. De gevolgen van een slecht klimaat zijn vaak pas op langere termijn zichtbaar. Het is dus van het grootste belang de ruimtecondities zo constant mogelijk te houden. Daarom zijn in het museum diverse klimaatinstallaties aanwezig die elk binnen hun zone de luchtstromen koelen of verwarmen om de temperatuur constant te houden.

NOOT VOOR DE REDACTIE -