Gemeente Grootegast


Accommodatiescan dorpshuizen Kornhorn en Lutjegast

In het tussen de coalitiepartijen (CDA, CU en VVD) gesloten akkoord voor de bestuursperiode 2010 - 2014 is over de mfc's in Kornhorn en Lutjegast het volgende opgenomen:

"Zodra zich weer betere financiële tijden aandienen en er weer ruimte ontstaat om te investeren zijn de dorpen Kornhorn en Lutjegast aan de beurt voor wat betreft de besteding van middelen in dorpsvoorzieningen. De gemeente zal zich blijven richten op het in de toekomst realiseren van een multifunctioneel centrum (MFC) in Kornhorn, uitgaande van het groene karakter van het plan. Maar wel in het besef dat realisatie eerst mogelijk is wanneer het economisch tij is gekeerd en zich voor de gemeente betere financiële tijden voordoen......"

"Voor Lutjegast geldt dat nieuwe initiatieven voor een mogelijk nieuw dorpshuis en een afzonderlijke locatie voor het Abel Tasman Kabinet worden afgewacht."

"Er zal zowel voor Kornhorn als Lutjegast (nader) in beeld gebracht worden in hoeverre de kwaliteit van de huidige accommodaties leidt tot onacceptabele situaties doordat bijvoorbeeld het afgeven van een gebruiksvergunning in gevaar komt (bouwkundig onderzoek). De resultaten hiervan zullen worden betrokken bij de nadere afwegingen, waarbij het uitgangspunt is dat de dorpen kunnen beschikken over de basisvoorzieningen, te weten een school, dorpshuis en sport/gymnastieklokaal."

Om nu de bestaande bouwkundige kwaliteit van de accommodaties te onderzoeken zal een accommodatiescan worden uitgevoerd om na te gaan, of de kwaliteit van de huidige accommodaties leidt tot onacceptabele situaties. De scan beperkt zich tot de dorpshuizen en de gymnastieklokalen. De uitkomsten van de scan kunnen eventueel ook worden gebruikt voor het opstellen van een (meerjaren) onderhoudsplanning voor de bestaande gebouwen.

Aan de Stichting DBF (Dorp en Bedrijf Fryslân) zal worden gevraagd een offerte uit te brengen voor het uitvoeren van een accommodatiescan. Voor deze stichting is gekozen omdat zij al bekend is met het dorpshuis in Lutjegast en een scan dus relatief snel kan worden uitgevoerd.