Technische Universiteit Delft

Instroombeperking bij drie opleidingen TU Delft

De TU Delft wil vanaf 2011 een numerus fixus invoeren bij het eerste jaar van de bacheloropleidingen Bouwkunde, Industrieel Ontwerpen en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. De instroombeperkende maatregel is nodig om kwalitatief hoogstaand onderwijs te kunnen blijven garanderen, terwijl de financiering door de overheid achterblijft.

Kwaliteit

"De universiteit is de afgelopen jaren geconfronteerd met stagnerende middelen vanuit de overheid en de inkomsten voor de komende jaren zijn onzeker", zegt Paul Rullmann, vice-voorzitter van het College van Bestuur. "Tegelijkertijd is de instroom van studenten sterk gegroeid met een derde van de omvang. Dat leidt tot capaciteitsproblemen. Bij deze drie grote opleidingen moeten we maatregelen nemen om te voorkomen dat de studentenaantallen de kwaliteit in de weg gaan zitten." Het College van Bestuur is hierover in overleg met de Studentenraad en wil komende week de numerus fixus aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Vanaf 2011

De numerus fixus geldt nog niet voor studenten die dit jaar met hun opleiding beginnen. In 2011 zal de selectie centraal (bij het Centraal Bureau Aanmelding en Plaatsing van DUO) plaatsvinden, via gewogen loting. Dat betekent dat de eindcijferlijst van de leerling invloed heeft op de kans om ingeloot te worden. De numerus fixus zal iets onder het niveau van de huidige instroom liggen. Leerlingen moeten er rekening mee houden dat ze zich voortaan voor 15 mei moeten aanmelden voor de loting.

In 2012 willen Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen overgaan op een combinatie van loting en 'decentrale' selectie. Daarbij toetst de universiteit bijvoorbeeld de ontwerpkwaliteiten van de toekomstige studenten.

Onzekerheid over inkomsten

De maatregelen maken deel uit van het herijkingsproces waarmee de universiteit de stagnerende inkomsten vanuit de overheid en de onzekerheid over de inkomsten voor de komende jaren in balans wil brengen met de uitgaven die nodig zijn om haar ambities als universiteit van wereldfaam te waarborgen. Dit proces betreft niet alleen het onderwijs, ook op het gebied van onderzoek en ondersteuning worden maatregelen voorbereid.

Verdere informatie

Meer details worden rond 1 juni 2010 bekend gemaakt, o.a. via de website van de TU Delft.