Gemeente Grootegast

Nieuwe opzet uitreiking Vrijwilligersprijs

Sinds 2004 reikt de gemeente Grootegast jaarlijks de Vrijwilligersprijs uit aan een burger of groep burgers die zich belangeloos inzetten voor de lokale samenleving. Tot op heden werden nominaties en uitreikingen door de gemeente zelf georganiseerd in combinatie met de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. De vrijwilligersprijs is één van de manieren waarop de gemeente Grootegast haar waardering uitspreekt voor de waardevolle bijdrage die vrijwilligers leveren aan de leefbaarheid en sociale samenhang in de dorpen en de buurten van de gemeente.

Met de Vrijwilligerscentrale Stiel is sinds 2009 een uitvoeringsovereenkomst gesloten en een onderdeel daarvan is âpromotieâ voor de gemeente Grootegast. Omdat de vrijwilligersprijs een directe vorm van promotie is, is Stiel gevraagd ook het onderdeel âVrijwilligersprijsâ voor haar rekening te nemen.

De afgelopen jaren plaatste de gemeente een oproep in het Gemeentenieuws waarbij voor een bepaalde thema/groep vrijwilligers kandidaten konden worden genomineerd zoals bijvoorbeeld: onderwijs, zorg, mantelzorg, jeugdwerk, recreatie en toerisme en vrijwillig kader. Door de gemeente werd dan een selectie gemaakt en vervolgens werd de vrijwilligersprijs dan op de Nieuwjaarsreceptie uitgereikt.

In de nieuwe opzet van Stiel zal de Vrijwilligersprijs worden gekoppeld aan een bijeenkomst waarin kandidaten kunnen worden voorgedragen en waar de nominatie mondeling kan worden toegelicht. De uitreiking van de prijs zal dan plaatsvinden op een vrijwilligersfeest dat als waardering voor alle vrijwilligers uit de gemeente zal worden georganiseerd. De prijs is dan niet meer gebonden aan een bepaalde categorie vrijwilligers zoals tot nu toe het geval was en zal niet meer tijdens de Nieuwjaarsreceptie worden uitgereikt.

De gemeente is nog met Stiel in gesprek om de laatste details op een rijtje te zetten. De vrijwilliger van het jaar mocht op de Nieuwjaarsreceptie als blijk van waardering een beeldje in ontvangst nemen die door de kunstenaar Joop Klompien was gemaakt. In de nieuwe opzet zal dit beeldje worden ingeruild voor een waardecheque van ⬠500,-. Het vrijwilligers- en maatschappelijk veld zal op termijn door Stiel over de nieuwe opzet worden geïnformeerd.