Ingezonden persbericht


PERSTEKST

Jongerenwerking Diamantmuseum Provincie Antwerpen lanceert DE INFILTRANT, een GPS-game rond Antwerpse diamanthandel

Woensdag 26 mei 2010 - Sinds "BLING BLING. De Kroonjuwelen van de Hip Hop" (2007) beschikt het Diamantmuseum over een eigen jongerenwerking, die ondertussen één van de structurele bouwstenen van de publiekswerking vormt. Deze jongerenwerking realiseert elk jaar één specifiek project, zoals het computerspel "De grote diamantroof" (2008) en nu het resultaat van het GPS spel "DE INFILTRANT" (en de GPS-wandeling "Briljant Antwerpen").

Het doel van het spel: "Ontmasker de ware identiteit van Stefan De Beer", in het spel een verre nazaat van de gebroeders De De Beers, het grootste diamantconcern ter wereld. Bij de start van het spel kruip je in de huid van één van de vier personages (een diamantslijper, een diamantair, een makelaar of een koper), en ontvang je via videoboodschappen tips over de ware identiteit van Stefan De Beer. Naargelang je personage - bijvoorbeeld slijper Hans Muller - ontvang je bij aanvang (1) je specifieke opdracht, (2) een kaartje van Antwerpen alsook (3) een identiteitsfiche incl. kruiswoordraadsel waarop je de uitkomsten van de opdrachten noteert om aldus de echte naam van Stefan De Beer te achterhalen.

Je krijgt voor het spel maximaal 120 minuten tijd, waarbinnen je een 10-tal 'scenes' of locaties bezoekt. Het spel eindigt naargelang een team de ware identiteit van Stefan De Beer heeft achterhaald, dan wel wanneer de speltijd is verstreken. Wie de meeste punten heeft verzameld, wint ook sowieso een prijs. Best spannend, als je weet dat een ander team je punten kan weggraaien tijdens het spel!

Achteraf kun je via http://live.7scenes.com/ zowel je eigen spelverloop als dat van je tegenstanders herbeleven en kun je ook de fotogalerij bekijken die je tijdens het spel realiseerde: een gepersonaliseerd 'spelsouvenir'!

Waarom dit spel?
"Net zoals voor BLING BLING (2007) en het computerspel "De grote diamantroof" (2008), achtten de jongeren het cruciaal om het lokale diamantverhaal vanuit hun eigen belevingswereld verder te vertalen naar andere jongeren, en dit liefst via moderne (GPS-spel)-technologie", aldus Maarten Gillis, educatief medewerker Diamantmuseum Provincie Antwerpen. Intern is dit objectief open getrokken naar het ontsluiten van diamanterfgoed dat weliswaar aanwezig is in het Antwerpse straatbeeld, maar niet in het museum kan worden getoond.

Onder begeleiding van multidisciplinaire educatieve kunstorganisatie Piazza dell'Arte, www.piazzadellarte.be, zijn een 10-tal jongeren in juli 2009 gestart met de realisatie van de GPS-game. Voor de jongeren bleek het een uitgelezen kans om hun creatieve skills of vaardigheden te ontwikkelen, want via multimediale workshops mochten ze zich uitleven in scenarioschrijven, in video- en fotografie alsook grafische media en spelontwikkeling. Ze vergaarden zelf kennis en informatie over de tastbare diamantgeschiedenis van de stad, creëerden verhaallijnen, personages en spelregels, trokken de stad in om foto's te nemen en filmpjes te draaien en concentreerden zich vervolgens op de webgebaseerde (spel)-applicatie van het Nederlandse 7scenes (www.7scenes.com) om de GPS game content of spelinhoud ook daadwerkelijk tot leven te wekken. Het resultaat van 3 weken (!) hard werken onder de inhoudelijke en technisch creatieve ondersteuning van Piazza dell'Arte, was een interactief digitaal alsook flexibel spelplatform waarvoor het scenario en alle creatieve content afkomstig is van jongeren! Tijdens het najaar 2009 en de afgelopen maanden volgden dan de detailafwerking, de post-productie en de testfase om nu door diverse publieksgroepen te worden getest.

Wie / wanneer / hoe en aan welke prijs?
Het GPS spel "DE INFILTRANT" wordt gespeeld vanaf min. 4 personen, waarvan minstens 1 persoon ouder is dan 18 jaar. Het spel is geschikt vanaf ca. 14 jaar en voorziet per GSM-toestel max. 3 spelers. Het kan elke dag (behalve woensdag) worden gespeeld, tijdens de openingsuren van het museum. Reservatie is verplicht via info@diamant.provant.be of +32 3 202 48 90/93. Wie - 26/60+ is, betaalt 4 euro en wie 26+ /-60 is 6 euro. Toestellen zijn tegen eenvoudige waarborg ter beschikking aan de balie van het Diamantmuseum.