Technische Universiteit Delft

Promotie: Estuaria

door M&C

Promotie van De heer Ir. M. van der Wegen: "Modelling morphodynamic evolution in alluvial estuaries"

26 mei 2010 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. M. van der Wegen | civiel ingenieur, Nederland
promotor | Prof.dr.ir. J.A. Roelvink CiTG/UNESCO-IHE

Modelling morphodynamic evolution in alluvial estuaries

Het voornaamste doel van dit onderzoek is om de dominante processen te onderzoeken die de morfodynamische ontwikkeling in alluviale estuaria bepalen door middel van een proces-gebaseerd numeriek model (Delft3D). Het is belangrijk om estuarine processen te begrijpen om de impact van menselijk ingrijpen (zoals baggeren en landaanwinnig) en lange termijn ontwikkelingen te evalueren.
Het onderzoek behandelt een aantal cases die varieren van een geschematiseerd, rechthoekig basin tot echte estuaria zoals de Westerschelde en San Pablo Bay in California, USA. De meer geschematiseerde benadering bestudeert de morfodynamische ontwikkeling over verschillende millennia onder constante forcering en tracht meer fundamentele vragen te beantwoorden met betrekking tot evenwichtscondities en gerelateerde tijdschalen. De meer realistische case studies geven inzicht in de skil van de gevolgde methodiek met betrekknig tot het voorspellen van morfodynamichse ontwikkeling over tientallen jaren. Deze case studies bevatten meer processen om realistische condities na te bootsen. De model resultaten worden dan ook met gemeten bodemontwikkeling over de laatste eeuw vergeleken. Het onderzoek toont aan dat de modeleringsmethodiek goed in staat is tot stabiele morpfodynamische berekeningen met een tijdschaal van millennia. Daarbij lijken de gemodeleerde patronen op gemeten patronen. Daarnaast laten model resultaten over tientallen jaren goede overeenkomt zien met gemeten bodem profielen in realistiche estuaria.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.