Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Hugo de Groot: sleutelfiguur in de Westerse geschiedenis

door M&C

In deze lezing zal Henk Nellen aan de hand van De Groots bewogen levensloop de stelling verdedigen dat deze geleerde beschouwd kan worden als een sleutelfiguur in de West-Europese geschiedenis. De Groots prestaties op het gebied van het natuur-, volkeren- en zeerecht, de staatsleer, de geschiedenis, de Neolatijnse dichtkunst en de uitleg van de Bijbel verschaften hem al tijdens zijn leven een uitzonderlijke beroemdheid. Tegenover dit succes in de wetenschap staat de mislukking van De Groot als familieman, politicus en bevorderaar van de kerkelijke eenheid. Op zijn sterfbed zou hij hebben gezegd: âveel heb ik ondernomen, maar weinig bereiktâ. Was die constatering terecht?

27 mei 2010 | 20:15 uur
plaats: Het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183, Delft

door Henk Nellen

Zeker in zijn Hollandse jaren (1583-1621) werd Hugo de Groot gedreven door het idee dat hij zijn intellect en energie in dienst moest stellen van de vrijheidsstrijd die de Republiek der Verenigde Nederlanden tegen Spanje begonnen was. Daarom huldigde hij in veel Latijnse gedichten de heldendaden van stadhouder Maurits op het slagveld, schreef hij een geschiedenis van de opstand tegen Spanje en verdedigde hij in een wetenschappelijk traktaat het recht op buit van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dit werk bleef ongepubliceerd, afgezien van één hoofdstuk, dat in 1609 onder de titel Mare liberum verscheen. De juridische onderbouwing van zijn studie over buit kwam later goed van pas tijdens de redactie van een gezaghebbende verhandeling over het oorlogsrecht, De iure belli ac pacis (1625).

In de lezing zal worden betoogd dat Hugo de Groot â ondanks de zuiver patriottistische motieven achter zijn publicitaire activiteiten â veel baanbrekende ideeën ontwikkelde die al snel op Europees niveau ingang vonden: de noodzaak van godsdienstige verdraagzaamheid, het van nature gegeven individuele recht op leven en al de middelen die daarvoor nodig zijn, en de toekenning van een gelijke juridische positie aan de Indische bevolking. Met recht kan dan ook verwezen worden naar een andere uitspraak die De Groot in enkele brieven noteerde: âIk heb zaden geplant voor bomen die ooit vrucht zullen dragenâ.

Henk Nellen (1949) is als onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut in Den Haag. Daarnaast bekleedt hij namens de Dr. C. Louise Thijssen-Schoute Stichting aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam een leerstoel in de ideeëngeschiedenis van de zeventiende eeuw. Vanaf 1980 werkte hij aan de uitgave van de laatste vijf delen van de Briefwisseling van Hugo Grotius (17 delen, Den Haag 1928-2001). Daarnaast verrichtte hij onderzoek naar andere aspecten van de zeventiende-eeuwse geleerde wereld. In april 2007 voltooide hij een biografie over Hugo de Groot: Hugo de Groot, een leven in strijd om de vrede (1583-1645), Amsterdam, uitgeverij Balans. Hij is tevens betrokken bij âEuropa Humanisticaâ, een repertorium van humanisten-editeurs uit de zestiende eeuw. Sinds 2002 werkt hij ook aan een project dat de veranderingen in de status van de Bijbel in de zeventiende eeuw onderzoekt.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl