Gemeente Tiel


Bouw buurt 7 Passewaaij Tiel officieel van start

De uitbreidingswijk Passewaaij bestaat uit acht verschillende buurten rond een centrumgebied. In 1990 werd begonnen met de bouw van de eerste woningen. Met de aanleg van buurt 7 nadert het bestemmingsplan Passewaaij zijn voltooiing. Op 27 mei 2010 is de officiële start van de aanleg van buurt 7 door wethouder Van Rhee - Oud Ammerveld en de directeur van de grondexploitatiemaatschappij, de heer Van Rooijen.

In buurt 7 komen circa 560 woningen in verschillende categorieën: huurwoningen, goedkope koopwoningen (vanaf 175.000 euro von) en duurdere koopwoningen. Begonnen wordt met de bouw van 172 eengezinswoningen. Deze woningen zijn bij uitstek geschikt voor starters op de woningmarkt. Meer informatie is te vinden op www.passewaaybuurt7.nl. De verwachting is dat de eerste woningen begin 2011 opgeleverd worden.

Duurzaam energiesysteem

Buurt 7 heeft een Tielse primeur: de temperatuur in de woningen wordt namelijk geregeld met warmte en koude uit de bodem. Alle huizen krijgen vloerverwarming waarvan de temperatuur wordt geregeld via een warmte-koudeopslag. Uit de grond wordt water opgepompt naar een kleine centrale. Dat water is van zichzelf tussen de tien en twaalf graden Celcius. In de centrale wordt dit water gebruikt als basisverwarming bij koud weer of juist als koeling bij hogere buitentemperaturen. Het systeem is CO2 vriendelijk. Er zijn minder fossiele brandstoffen nodig, zodat de CO2-uitstoot in buurt 7 35% lager is dan wanneer woningen met gas worden verwarmd.