Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Drs. P.P.T. Jeurissen

Titel proefschrift
For-profit Hospitals: A comparative and longitudinal study of the for-profit hospitals in four Western countries

---

Promotors:
Prof.dr. F.T. Schut
Prof.dr. T.E.D. van der Grinten

---

Datum
27 mei 2010 13:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG)

Meer commerciële ziekenhuizen in Nederland verwacht

Commerciële ziekenhuizen groeien vooral door hoge vergoedingen voor private investeringen, gebrek aan publiek kapitaal of het bieden van hogere inkomens aan de artsen. In ons land ontbraken deze stimulansen. Tot voor kort waren er dan ook geen `commerciële' ziekenhuizen. Dit stelt Patrick Jeurissen in zijn proefschrift For-Profit Hospitals. A comparative and longitudinal study of the for-profit hospital sector in four Western countries. Hij promoveert op donderdag 27 mei 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De studie van Jeurissen is de eerste integrale wetenschappelijke analyse over het hoe en waarom van de ontwikkeling van commerciële ziekenhuizen. De promovendus vergelijkt de commerciële ziekenhuissector in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Nederland. Hij geeft antwoorden op vragen als `Hoe zijn commerciële ziekenhuizen ontstaan en hoe hebben die zich in de loop der jaren kunnen ontwikkelen?' en `Waarom bestaan er zulke grote verschillen tussen de onderzochte landen?'. Het resultaat: een compleet wetenschappelijk `verhaal' over de ontwikkeling van commerciële ziekenhuizen.

Verschillen in efficiency en kwaliteit tussen commerciële en non-profit ziekenhuizen zijn geen verklaring voor de groei of afname van commerciële ziekenhuizen. Andere factoren domineren.

De groei van commerciële ziekenhuizen hangt primair af van de manier waarop de overheid haar investeringen bekostigt. In de Verenigde Staten kregen commerciële aanbieders bijvoorbeeld lange tijd een hogere investeringsvergoeding dan andere partijen. Hiernaast kunnen commerciële partijen onder bepaalde omstandigheden hun betere toegang tot de financiële markten ten gelde maken. Zo werd in Duitsland het tekort aan publieke investeringen steeds nijpender, commercieel kapitaal voorzag vervolgens in deze leemte.

De laatste decennia werd de groei van commerciële ziekenhuizen mede gestimuleerd door hun toenemende aantrekkelijkheid voor artsen. Zo zijn in Engeland veel reguliere artsen sinds jaar en dag voor een deel van hun inkomen afhankelijk van extra activiteiten in de commerciële sector. Dit is een gevolg van een politiek compromis van kort na de Tweede Wereldoorlog bij de totstandkoming van de Engelse National Health Service.

Een eventueel openstellen van de Nederlandse zorgmarkt voor commerciële aanbieders is een politiek actueel, maar tegelijkertijd beladen onderwerp. Het Slotervaart ziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen zijn inmiddels in handen van investeerders. Winst uitkeren is echter nog niet toegestaan. Ziekenhuizen zijn wel steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun kapitaal. In lijn met andere landen verwacht Jeurissen daarom meer commerciële ziekenhuizen in Nederland.