Gemeente Lochem


Definitief ontwerp bestemmingsplan eind mei ter inzage (Lochem)

Vanaf 27 mei 2010 is er gedurende zes weken een laatste mogelijkheid om zienswijzen in te dienen op het bestemmingsplan buitengebied, alvorens de gemeenteraad het dit najaar kan vaststellen en Lochem een actueel ruimtelijk kader heeft voor het buitengebied. Alle insprekers ontvangen voor 27 mei het antwoord op hun inspraakreactie.

Het definitief ontwerp bestemmingsplan buitengebied is in te zien bij de publieksbalies in Lochem (Markt 3) en Gorssel (Hoofdstraat 28). Daar zijn ook medewerkers beschikbaar die vragen kunnen beantwoorden.

Enkele wijzigingen
Het definitief ontwerp is op een aantal punten gewijzigd ten opzichte van het concept ontwerp bestemmingsplan. Enkele voorbeelden: Recreatie ondernemers krijgen ten meer mogelijkheden om in te spelen op de groeiende behoefte van recreanten aan luxe en kwaliteit. Denk aan de mogelijkheid voorzieningen aan te leggen op 'boerencampings' zoals sanitair, een slecht weer voorziening en/of een keukentje in de bestaande bebouwing of een centrale voorziening (café, restaurant, snackbar) op terreinen waar mensen verblijven in chalets of stacaravans.

Het definitief ontwerp bestemmingsplan houdt rekening met de wens van de raad om voor de aanplant van bos in het hele buitengebied een aanlegvergunning verplicht te stellen. Hiermee kan het open karakter van het coulisselandschap worden behouden. Landgoederen met een verplichting om bos in stand te houden (Boswet), worden hiervan vrijgesteld.

Uitbreidingsmogelijkheden voor gebiedspassende bedrijven -bedrijven die niet agrarisch maar waarvan de activiteiten wel passen zijn in het buitengebied- zijn verruimd tot 10 en maximaal 20% van het bestaande bouwoppervlak.

Natura 2000
In het buitengebied liggen twee Natura 2000-gebieden: Stelkampsveld en de Uiterwaarden van de IJssel. Uit nader onderzoek blijkt het bestemmingsplan buitengebied geen dusdanige milieueffecten heeft, dat aanpassing noodzakelijk is. De planMER en het onderzoek in het kader van de Natuurbeschermingswet (passende beoordeling) zijn opgenomen in het bestemmingsplan.

Circa 400 inspraakreacties zijn verwerkt
Bij de totstandkoming van het plan is vanaf het begin veel aandacht besteed aan overleg met instanties, insprekers, belangengroeperingen en individuele insprekers. Uiteindelijk zijn 391 inspraakreacties ingediend en deze zijn allemaal verwerkt, samengevat, en voorzien van een antwoord. Wethouder Jan Kottelenberg: We zijn blij met alle reacties. Hierdoor hebben we rekening kunnen houden met plannen en wensen van de mensen die in het buitengebied wonen en werken".

Meer informatie
De notitie die aangeeft wat is gewijzigd ten opzichte van het concept ontwerp bestemmingsplan, kunt u vinden via deze link. Vanaf 27 mei is hier ook het definitief ontwerp bestemmingsplan te raadplegen.