Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen

Uitbreiding waterconservering Oost Zeeuws-Vlaanderen

Het project waterconservering gaat een nieuwe fase in. Het waterschap heeft besloten om de twee proefgebieden uit te breiden tot het hele peilgebied Paal in de gemeente Hulst. Deelnemende agrariërs kunnen door het waterschap een stuw in de sloten rondom hun perceel laten plaatsen. Er zijn 22 stuwen beschikbaar. Hierover organiseert het waterschap twee informatiebijeenkomsten.

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 27 mei a.s. om 19.30 uur in de De Manege te Heikant. De tweede bijeenkomst wordt op 3 juni a.s. om 14.00 uur gehouden op het bedrijf van de heer Steijaert, Van Alsteindijk 6 te Nieuw-Namen. Tijdens de bijeenkomsten wordt een toelichting op het project verzorgd door het waterschap. Ook staat er een veldbezoek gepland aan stuwen en aanpassingen die het waterschap vorig jaar heeft aangebracht.

Waterconservering

In 2009 heeft het waterschap een pilotproject waterconservering uitgevoerd. Er werden toen elf conserveringsstuwen geplaatst in de Absdalepolder en in de Van Alsteinpolder. Beide liggen in het peilgebied Paal. De proef is goed verlopen, zodat het waterschap heeft besloten om waterconservering op perceelsniveau in het hele peilgebied Paal mogelijk te maken. Het doel van het plaatsen van een stuw is het vasthouden van water in sloten, zodat het waterpeil van een perceel door agrariërs zelf gereguleerd kan worden, zonder dat het hoofdpeil van het gebied word beïnvloed.

Het waterschap plaatst deze stuwen en in ruil hiervoor wordt agrariërs gevraagd om de stuw te onderhouden en te beheren. Daarnaast wordt gevraagd om in het groeiseizoen regelmatig de grondwaterstand te meten en hierover aan het waterschap te rapporteren.

Het project waterconservering op perceelsniveau wordt in samenwerking met de ZLTO uitgevoerd en financieel ondersteund door de Europese Unie.

Middelburg, 20 mei 2010