Gemeente Purmerend

Gemeenteraadsvergadering op 27 mei

21 mei 2010

Waar wordt onder andere over gesproken:

* De gemeente wil de winkelgebieden die op twaalf zon- en feestdagen in het jaar open zijn, anders aanduiden. Op deze manier wordt het mogelijk dat een winkelgebied zelfstandig of juist tegelijkertijd met een ander winkelgebied een koopzondag houdt. Het gaat om de Wagenweg, de bedrijventerreinen De Koog en De Baanstee en de wijkwinkelcentra. Hiervoor moet de Winkeltijdenverordening Purmerend 1996 worden aangepast.

* De raad moet het bestemmingsplan 'Nieuwstraat 22-38 2010' vaststellen. Het gaat om de bouw van twintig appartementen, een parkeerkelder en drie winkelruimtes aan de Nieuwstraat 22-38. De gemeente heeft dertien reacties van bewoners op het bestemmingsplan ontvangen. De bezwaren gaan met name over het inbrengen van een damwand voor de ondergrondse parkeergarage, de inrichting van een gemeenschappelijke dakruimte en het gemeenschappelijk gebruik van een steeg. De reacties hebben niet tot aanpassing van de plannen geleid.

* In de legesverordening 2010 is opgenomen dat geen extra leges worden berekend voor nieuwe reisdocumenten of rijbewijzen die worden aangevraagd na diefstal, inbraak of beroving. Deze vrijstelling betekent voor de gemeente per jaar een kostenpost van EUR 14.900, dat moet worden betaald uit de algemene reserve. Het blijkt ook dat de verzekering in de meeste gevallen de kosten van dergelijke leges aan de burger vergoedt, wat een vrijstelling voor deze gevallen onnodig maakt. De raad wordt gevraagd om de vrijstelling op te heffen.

* De vijf grow- en smartshops in Purmerend hebben een exploitatievergunning nodig om onder de Wet Bibob te kunnen vallen. Ook wil de gemeente de uitgifte van de maximaal vijf vergunningen voor grow- en smartshops beperken. Als in de toekomst een grow- of smartshop sluit, wordt het aantal vergunningen verlaagd.
* De rekenkamercommissie van de gemeente Purmerend bood de raad in april het onderzoeksrapport over het Jongerenloket aan. De commissie beveelt onder andere aan om de raad meer te betrekken bij de kaderstelling, alsnog beleidskaders te formuleren voor het Jongerenloket en een koppeling te maken tussen beleid en uitvoering.

* De nieuwe Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam 2010 (RHVV) vervangt de bestaande huisvestingsverordeningen voor de deelnemende gemeenten, waaronder Purmerend. De raad moet daarom een vervangende 'Verordening op de urgentiecommissie 2010' vaststellen en de bestaande 'Huisvestingsverordening voor standplaatsen van woonwagens Purmerend 2001' intrekken.

Plaats en tijd: raadzaal van het stadhuis, Purmersteenweg 42, 20.00 uur.
Lees de volledige agenda en vergaderstukken.