Rijksvoorlichtingsdienst

Onthulling Gedenkteken Luchtvarenden

Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen onthult op 27 mei op voormalig vliegbasis Soesterberg het Gedenkteken Luchtvarenden. De ceremonie vindt plaats in aanwezigheid van nabestaanden en vertegenwoordigers van organisaties van de militaire luchtvaart.

Met dit gedenkteken worden alle militairen van de militaire luchtvaart herdacht die zijn omgekomen in een luchtvaartuig als direct gevolg van oorlogshandelingen of een luchtvaartongeval bij de uitvoering van de hen opgedragen missie. Naast bemanningen worden met dit monument ook de overige inzittenden herdacht die in dienst waren van de militaire luchtvaart.

Naast militairen van de Koninklijke Luchtmacht betreft het militairen van de Marine Luchtvaartdienst, Militaire Luchtvaart Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en Luchtvaartafdeeling van de Koninklijke Landmacht.

In totaal zijn 1213 namen op dit gedenkteken vermeld. De namen zijn op datum en alfabetisch gerangschikt. Het gedenkteken bestaat uit in totaal 20 stenen.

Tijdens de ceremonie verzorgen vier Harvards van de Sichting Koninklijke Luchtmacht Historisch Vlucht om 15.30 uur een fly-by boven het monument. De historische toestellen vliegen een zogenoemde missing-man formatie. Dit is een formatie vliegtuigen waarbij één toestel de formatie verlaat als symbool voor de gevallenen.

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen

Voor nadere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met Staf Voorlichting Vliegbasis Volkel. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033.

Noot voor redacties (