Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr. W. Hout

Titel oratie
Governance and the Rhetoric of International Development
---

Leerstoel:
Governance and international political economy

Datum
27 mei 2010 16:15

---

Locatie:
ISS, Kortenaerkade 12, Den Haag

---

Faculteit
International Institute of Social Studies (ISS)

Beoordelen bestuur in ontwikkelingslanden vergt meer kennis politieke situatie

De aandacht van donoren van ontwikkelingshulp en internationale organisaties voor bestuursvraagstukken, vaak samengevat als 'goed bestuur' of `good governance', is vaak ten onrechte gebaseerd op een technocratisch begrip van het ontwikkelingsproces. Dat betoogt prof.dr. Wil Hout in zijn oratie `Governance and the Rhetoric of International Development' waarmee hij op donderdag 27 mei 2010 het ambt aanvaardt van hoogleraar Governance and International Political Economy in het International Institute of Social Studies ISS.

In zijn rede stelt Hout dat bestuur in ontwikkelingslanden niet moet worden opgevat als een technisch proces dat verbeterd kan worden door versterking van de vaardigheden binnen het ambtenarenapparaat. Bestuursvraagstukken zijn naar hun aard onderdeel van het politieke proces, aldus Hout, en dus is kennis over de politieke situatie vereist, zowel wat betreft formele instituties (parlement, regering) als informele betrekkingen (persoonlijke relaties, patronage en cliëntelisme), om zinvol te kunnen bijdragen aan de versterking en vernieuwing van het bestuur.

Wil Hout is sinds 1999 aan het ISS verbonden nadat hij eerder werkte bij de universiteiten van Rotterdam, Leiden en Nijmegen. Zijn onderzoek is vooral gericht op de rol van ontwikkelingslanden in de internationale politieke economie en het bestuur in ontwikkelingslanden. Bij het ISS maakt Wil Hout deel uit van het bestuur als plaatsvervangend rector voor academische aangelegenheden.

Sinds 2009 is het ISS een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.