Minister Verburg kondigt onderzoek aan over effect maaltijden in
zorginstellingen
Persbericht | 25-05-2010
De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laten onderzoek doen naar de
effecten van goede voeding en een betere ambiance bij maaltijden in
zorginstellingen. Minister Verburg van LNV geeft op donderdag 27 mei
een toelichting op het onderzoek.
Het onderzoek 'De Genietende Groene Tafel' wordt gehouden in
zorginstelling De Watersteeg (BrabantZorg) in Veghel en wordt
uitgevoerd door Wageningen Universiteit Research (WUR) samen met
Phliss, een onderneming dat eet- en drinkconcepten bedenkt voor wonen,
welzijn, zorg en onderwijs.
Van 14 juni tot 9 augustus krijgen bewoners van De Watersteeg in Veghel
een andere maaltijd in een andere ambiance dan normaal aangeboden.
Daarna wordt geïnventariseerd wat het effect is geweest. De officiële
resultaten van het onderzoek zullen worden gepresenteerd in september.
Het onderzoek past in het beleid zoals neergelegd in de nota Duurzaam
Voedsel die het kabinet vorig jaar juni uitbracht. Eén van de
speerpunten is het vergroten van het aanbod duurzaam voedsel in
zogeheten 'gesloten settings', zoals bedrijfsrestaurants, school- en
sportkantines en zorginstellingen. Minister Verburg sprak vorig jaar
mei tijdens een bijeenkomst van zorginstellingen over het belang van
onderzoek naar de relatie tussen goed eten en medicijngebruik. Deze
pilot is hier een eerste uitwerking van.
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit