Rijksvoorlichtingsdienst

Inspectierapport leidt tot verbeteracties voor meer veiligheid in de pleegzorg

De veiligheid van kinderen in de pleegzorg was in voorgaande jaren soms nog onvoldoende gegarandeerd. In 2009 zijn plannen in gang gezet om dit te verbeteren. Verder dient meer aandacht te worden besteed aan de veiligheid van kinderen in particuliere zorginstellingen en bij interlandelijke adoptie. Dit schrijft de Inspectie Jeugdzorg in haar vandaag verschenen Jaarbericht 2009.

Het jaarbericht is aangeboden aan de minister voor Jeugd en gezin, die het mede namens zijn collega van Justitie doorzendt naar de Tweede Kamer.

Meer aandacht nodig voor veiligheid in pleegzorg

De inspectie constateert dat pleegzorgbegeleiders soms nog onvoldoende zicht hebben op risicovolle situaties in pleeggezinnen. Dit geldt vooral voor netwerkpleeggezinnen, waar screening vaak pas geschiedt als het kind er al geplaatst is. In 2009 zijn door pleegzorg- instellingen plannen in gang gezet om deze situatie te verbeteren. Positief acht de inspectie het, dat pleegzorgmedewerkers alert reageren wanneer veiligheidsrisico's worden gesignaleerd.

Onaanvaardbare risico's in particulier zorgaanbod

Particuliere jeugdzorginstellingen worden niet gesubsidieerd en zijn daardoor nauwelijks aan regels gebonden. Er bestaat weinig zicht op kwaliteit en veiligheid. Daardoor lopen kinderen in deze instellingen vaak onaanvaardbare risico's. Het afgelopen jaar heeft de inspectie bij twee particuliere instellingen dusdanig ernstige situaties aangetroffen, dat dit reden was om de aldaar geplaatste kinderen per direct weg te laten halen. Naar aanleiding hiervan hebben vrijwel alle provincies besloten kinderen niet (langer) te plaatsen bij particuliere instellingen.

Bij interlandelijke adoptie is betrouwbare informatie soms niet voorhanden

Hoewel bemiddelingsorganisaties zich voldoende inspannen om de nodige informatie te achterhalen over een te adopteren kind, is er in sommige gevallen geen betrouwbare informatie voorhanden. De inspectie is van mening dat in dergelijke gevallen de Nederlandse overheid de verantwoordelijkheid moet nemen om deze risico's tot een aanvaardbaar niveau te beperken of de bemiddeling uit het geboorteland van het kind (tijdelijk) te stoppen.

Inspectie gaat vaker onaangekondigd toezicht toepassen

Het afgelopen jaar heeft de Inspectie Jeugdzorg tweemaal een onaangekondigde inspectie uitgevoerd bij particuliere jeugdzorginstellingen. De inspectie zal vaker onaangekondigde inspecties gaan uitvoeren.

Noot voor redacties (