INCAS3 ontwikkelt sensortechnologie voor Canadese Indianen

27/05/2010 09:32

INCAS'

De vis in de meren in het noorden van Saskatchewan, Canada, is ziek en het water niet langer drinkbaar. De Indianen in het gebied willen de waterkwaliteit zelf gaan monitoren. Het Nederlandse onderzoeksinstituut INCAS3 ontwikkelt de benodigde milieusensoren. Vijftig jongeren leren deze maand hoe ze de apparatuur moeten gebruiken.

De INCAS3 Sensory System Hardware is ontworpen als opleidingsinstrument. De milieusensoren kunnen lucht- en waterkwaliteit meten. Jonge Indianen worden opgeleid om de geavanceerde sensortechnologie te gebruiken. De eerste groep jongeren (13 - 20 jaar) krijgt les van medewerkers van INCAS3. Dit gebeurt op het Environment Camp in Canada, van 25-29 mei 2010.

Technologie biedt toekomstperspectief

Saskatchewan is een gebied zo groot als Europa, met in het noorden grote meren. Visvangst is voor de lokale bevolking van groot belang, maar de vis zit tegenwoordig vol parasieten. De Canadese milieudienst waarschuwt bovendien dat het water te vies is om te drinken. De Indianen in het gebied willen weten wat er precies aan de hand is en daarom willen de bewoners zelf het water kunnen testen.

De Northwest Nations Education Council (NNEC) heeft besloten jongeren op te leiden om de waterkwaliteit te meten. Dat heeft twee voordelen: de lokale bevolking is voor de metingen niet langer afhankelijk van buitenstaanders én het project biedt een toekomstperspectief aan de lokale jeugd - die nu vaak vlucht in drank, drugs en geweld. Bovendien hoopt de NNEC dat het project de betrokkenheid bij de natuur verhoogt en de culturele identiteit van de Indianen versterkt

Sensoren als meet- én opleidingsinstrument

De NNEC vroeg sensorinstituut INCAS3 sensoren te ontwikkelen die geschikt zijn voor het onderwijs en robuust genoeg voor echte veldmetingen. Op het Environment Camp worden de sensoren voor het eerst gebruikt. INCAS3 heeft ook het bijbehorend lesprogramma opgezet. Dit gebeurde in samenwerking met het Amstel Instituut van de Universiteit van Amsterdam, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van techniekonderwijs.

Industrie of biologie?

Het is nog gissen naar de bron van de vervuiling in de meren. De vervuiling zou chemisch van aard kunnen zijn, bijvoorbeeld door de winning van olie, zware mineralen en uranium in het gebied. Maar een biologische oorzaak is ook denkbaar - mogelijk zitten er ziekteverwekkers in het water die er voorheen niet waren. Het staat dus nog niet vast wat de sensoren precies zullen moeten kunnen meten. Om die reden is de INCAS3 Sensory System Hardware een flexibel sensorsysteem. Het bestaat uit een basiseenheid, die met modules is aan te passen voor het juiste type metingen.

INCAS3

Onderzoeksinstituut INCAS3 ontwikkelt in samenwerking met de industrie en de wetenschappelijke gemeenschap hoogwaardige kennis op het gebied van sensoren en sensorsystemen om technologische doorbraken te realiseren. INCAS3 is gespecialiseerd in cognitieve sensorsystemen en participeert vanuit thuisbasis Assen in nationale en internationale onderzoeksprojecten die bijdragen aan de ontwikkeling van dit innovatieve vakgebied.

INCAS3 wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Ministerie van EZ (Pieken in de Delta), de Provincie Drenthe en de Gemeente Assen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.incas3.eu