Milieu-impact van alle Volvo-trucks zichtbaar op internet

27/05/2010 09:44

Volvo Nederland B.V.

Vanaf vandaag zijn de milieueffecten van alle Volvo-trucks te meten via Volvo Trucks' Environmental Product Declaration (EPD)-calculator. Met deze onlinetoepassing kan de milieu-impact worden berekend gedurende productie, gebruik en buitengebruikstelling van een Volvo-vrachtwagen en van zijn volledige levenscyclus.

De EPD-calculator werd geĂŻntroduceerd in 2001 voor Volvo's FH en FM serie. Sindsdien heeft de toepassing verschillende doorontwikkelingen gekend. Nu is de tijd gekomen om ook analyses van de levenscyclus voor Volvo's FE en FL serie te kunnen aanbieden. Hiermee beschikt de gehele Europese truck range over een EPD-calculator en daardoor de mogelijkheid om de milieueffecten te meten.

"Wij waren de eerste truckfabrikant ter wereld met een dergelijke milieucalculator. Nu, bijna tien jaar na de invoering, zijn we nog steeds een van de weinige fabrikanten die klanten dit soort informatie kan leveren", vertelt Lars M(a0)rtensson, Environmental Director bij Volvo Trucks.

"Er is een groeiende vraag naar gedetailleerde informatie over de milieueffecten van onze vrachtwagens. We hebben de data daarom zo toegankelijk mogelijk gemaakt via een interactieve service op onze website", legt M(a0)rtensson uit.

Milieu-impact van een transportopdracht berekenen

Zorg voor het milieu is een van de kernwaarden van Volvo Trucks en staat boven aan de agenda in de contacten met wereldspelers in het transport. "Milieukwesties worden steeds belangrijker en spelen een steeds grotere rol binnen onze afspraken met klanten. Met behulp van de EPD-calculator kunnen klanten eenvoudig berekenen wat een transportopdracht voor impact op het milieu heeft", vertelt Jan Schouten, Account Manager Special Products bij Volvo Truck Nederland. Hij voegt eraan toe: "Klanten kunnen de EPD calculator ook gebruiken om hun milieudoelen te meten. Grote klanten zoals DHL hebben zeer ambitieuze doelen op het gebied van milieu. De EPD-calculator kan hen helpen de juiste maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat het gewenste effect wordt bereikt."

Milieu-impact gedurende gehele levenscyclus

Naast de milieu-impact van een transportopdracht kan Volvo Trucks' EPD-calculator ook de milieu-impact van de truck gedurende zijn gehele levenscyclus berekenen. De levenscyclusanalyse wordt onderverdeeld in vijf secties: materialen en productie, brandstof, emissie-uitstoot, onderhoud en buitengebruikstelling van de truck. Meer dan 90 procent van de milieu-impact ontstaat echter gedurende het gebruik van de truck.

De calculator werd in nauwe samenwerking met de milieuexperts van Volvo Technology ontwikkeld. "Data over de totale milieu-impact zijn belangrijk voor ontwikkelaars van de nieuwste generatie Volvo-trucks. Deze informatie dient als een handleiding voor ingenieurs bijvoorbeeld wanneer ze werken aan alternatieve brandstoffen en hybride technologie", besluit Lars M(a0)rtensson.

Online

De EPD-calculator is toegankelijk voor iedereen met een nieuw of ouder model Volvo-truck. De calculator is te vinden op www.volvotrucks.nl

Ga naar 'Over Volvo' en daar naar 'Milieu'

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.volvotrucks.nl