Gemeente Boxtel


Timber gaat starten


27-05-2010


Gemeente Boxtel heeft hoge ogen gegooid met het projectplan dat zij samen met de Streekraad Het Groene Woud en de Meierij in januari indiende samen met haar partners uit Krakow (Polen) en Cadiz (Spanje) voor de Interreg subsidie uit het POWERprogramma. Het projectplan zet in op onderzoek naar regionale praktische toepassingen voor biomassa-energie.


Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php


Kick-off bijeenkomst op 27 en 28 mei


Niet alleen werd afgelopen week bekend dat de subsidie is toegekend, het project zal nog twee partners verwelkomen. Buckinghamshire (Verenigd Koninkrijk) en de regio Stockholm (Zweden) hebben zich bij het project aangesloten. Om dit alles officieel van start te laten gaan, wordt er op 27 en 28 mei een kick-off bijeenkomst met de partners georganiseerd in het gemeentehuis van Boxtel.


De subsidie die door het POWER-programma wordt verstrekt is bedoeld om kennisdeling- en ontwikkeling tussen regio?s te bevorderen, vooral om de productie van CO2 terug te dringen en tegelijk de economie te bevorderen.


Start onderzoek


Na de kick-off zal op korte termijn gestart worden met onderzoek naar de verschillende manieren waarop de bouw van een biomassacentrale in de regio bij kan dragen aan de regionale gebiedsdoelen. Want het opwekken van duurzame energie is in het Timber-project niet het enige doel. Er wordt gekeken hoe er een duurzaam regionaal systeem kan worden gerealiseerd, dat een bijdrage levert aan het behouden van de biodiversiteit in de omgeving, het landschappelijk erfgoed en de werkgelegenheid. Iedere deelnemende regio zal dergelijke onderzoeken uitvoeren. Samen zal er dan een gestandaardiseerd model worden ontwikkelt voor een dergelijk systeem. Op die manier kan dit gemakkelijker tot uitvoering worden gebracht en wordt een model gemaakt wat ook in andere regio?s in europa toegepast kan worden. Het resultaat zal zijn een ver uitgewerkt bedrijfsplan voor de daadwerkelijke realisatie van een biomassa energiecentrale ergens in Het Groene Woud die een economische drager legt oonder de verdere ontwikkeling van de kwaliteiten van Het Nationaal Landschap Het Groene Woud.


De komende 1,5 jaar zal dit alles tot uitvoering komen. Op 27 en 28 mei wordt hier een eerste belangrijke stap in gezet. Op vrijdag 28 mei zal wethouder Peter van de Wiel om 14.00 uur kort een toelichting geven op het verloop van de kick-off bijeenkomst.