GroenLinks Tiel

Planten, gras of... een alternatief?

Woensdag 26 mei 2010, 19:27u - Patrick Schoots
Planten, gras of... een alternatief?

Is dit een bezuinigingsmaatregel? Is de verkeersveiligheid in het geding? Hoe dan ook, kort geleden heeft de gemeenteraad besloten. Besluit is om een aantal plantvakken om te vormen naar gazon (zie Tiel Actueel van 30 april 2010). Heeft u het gelezen?

Onlangs heeft de gemeente Tiel het besluit genomen op de plantvakken langs een aantal hoofdwegen aan te pakken, door ze om te vormen naar gazon. Argumenten voor deze keuze zijn de beperking van herstel- en onderhoudskosten en verhoging van de verkeersveiligheid. GroenLinks Tiel heeft haar twijfels over de aangevoerde argumenten en is bovendien van mening dat er prima, duurzame alternatieven zijn. Deze week heeft GroenLinks acht vragen gesteld aan het college van Burgemeester & wethouders (B&W).

1. Wat is de feitelijke bezuiniging door deze maatregel?
2. Als voordeel van de omvorming wordt het aspect verkeersveiligheid genoemd. Kan het college aangeven waarom die veiligheid niet bereikt wordt met tijdig snoeien en kort houden van de heesters?
3. Heeft het college, in uw overwegingen meegewogen dat struiken en heesters langs wegen een remmend effect hebben op het ongecontroleerd oversteken (van kinderen)?

4. Is het college bekend met het feit dat er voldoende plantsoorten (lage heestersoorten) zijn die bestand zijn tegen de effecten van het strooizout?

5. U heeft vooralsnog een keuze gemaakt voor gras. Nu heb je gras en gras. Heeft u alternatieven overwogen zoals een ecologische grasberm met een (laagblijvend) wildbloemenmengsel? Zo ja, waarom is hier niet voor gekozen?

6. Zo niet, is het college bereid het genoemde besluit te heroverwegen als er betaalbare alternatieven gevonden kunnen worden?
7. Men kan ook een andere beplanting kiezen, die snel dichtgroeit. Op deze wijze is het handmatig verwijderen van onkruid en gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen niet of veel minder nodig. Deelt het college deze opvatting?

8. Om woekeronkruiden tegen te gaan zijn er alternatieven, zoals "tuinmulkh" dat tussen de planten wordt gestrooid. Bent u bekend met deze methode?

Zo ja, bent u bereid om hiermee een test te doen?

(zie http://www.youtube.com/watch?v=AB_uejryHH4 met informatie over het gebruik van "mulkh" in de gemeente Winschoten)

GroenLinks zal u binnenkort nader informeren over de reactie.

Namens de GroenLinks
Patrick Schoots