Wetterskip Fryslân

te voorkomen

Maatregelen nodig om uitsterven vis te voorkomen

donderdag, 27 mei 2010
Als het aan Wetterskip Fryslân ligt zwemmen vissen, zoals stekelbaarsjes en aal, in de Waddenzee en het IJsselmeer over enkele jaren ongestoord van zout naar zoet water en weer terug. Dat is noodzakelijk voor hun voortplanting. Door waterwerken zijn de overgangen tussen zout en zoet water voor vissen moeilijk passeerbaar. Zo moeilijk zelfs dat bepaalde vissoorten dreigen uit te sterven als er niets gebeurt.

Net als ecologen en vissers maakt Wetterskip Fryslân zich zorgen over de visstand. De visstand is van grote invloed op de waterkwaliteit en schoon water is goed voor de visstand. "Daarom nemen wij actief maatregelen om de visstand op peil te brengen en zo de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren," aldus Roel de Jong, dagelijks bestuurder van Wetterskip Fryslân.

Vispasseerbaar

"Waterwerken zijn barrières voor vis. Daarom onderzoeken wij bij ons gemaal in Stavoren of het gemaal passeerbaar is voor vis en welke schade vissen ondervinden als ze door de sluis en het gemaal trekken. Zo weten we ondertussen dat met rinketten in de sluisdeuren de vissen ongeschonden heen en weer kunnen trekken," aldus Roel de Jong. Samen met de andere waterbeheerders van de Waddenkust heeft Wetterskip Fryslân een plan gemaakt om de overgangen van zout naar zoet water `vispasserbaar' te maken. "Als dit plan wordt uitgevoerd is de hele Waddenkust van het vasteland binnen enkele jaren vispasseerbaar."

Onderzoek visstand

Eind 2009 heeft het waterschap de visstand opgenomen in verschillende wateren in de provincie. De resultaten zijn donderdag 20 mei gepresenteerd aan de Visstandbeheercommissie (VBC) voor het Friese binnenwater. In totaal zijn 26 vissoorten aangetroffen, waarvan 4 `rode lijst' soorten en 2 soorten die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen. Uit dit rapport blijkt verder dat van de 22 onderzochte wateren er 16 matig tot slecht scoren op ecologische waterkwaliteit. Een van de oorzaken is een overmaat aan brasem.

Brasemoverlast
Een onevenredig hoge brasemstand heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van het water. De vis woelt de bodem om wat het water troebel houdt en de algengroei verergert . Daarom bereidt het waterschap samen met visserijorganisaties een proef voor met het wegvangen van brasem. Minder brasem is beter voor de totale visstand en de waterkwaliteit.