Radboud Universiteit Nijmegen


Twee NWO-subsidies voor excellent chemisch onderzoek

Datum bericht: 26 mei 2010

NWO Chemische Wetenschappen heeft twee subsidies voor excellent chemisch onderzoek toegekend aan Radboud-onderzoekers Frank van Kuppeveld en het duo Elias Vlieg/ Hugo Meekes.

De ECHO-projectsubsidie (voor Excellent CHemisch Onderzoek) schept ruimte voor creatief, grensverleggend onderzoek dat de basis kan zijn voor toekomstige wetenschappelijke onderzoeksthema's. Afgelopen week werden 28 voorstellen gehonoreerd, waaronder twee van onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het gaat om de volgende projecten:

Herkenning van virussen door RLRs, cytosolische RNA sensors, in menselijke cellen
Dr. Frank van Kuppeveld (Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences) Recentelijk is een groep van cytosolische RNA sensors geïdentificeerd die een belangrijk rol spelen in de herkenning van RNA virusinfecties en het aanschakelen van een anti-virale immuunrespons. In dit project wordt onderzoek verricht naar de identiteit van de RLR die picornavirussen herkent alsmede het mechanisme van RNA herkenning.

Chirale zuivering door malen
Prof. dr. Elias Vlieg en dr. Hugo Meekes (Institute for Molecules and Materials)
Veel chemische stoffen kunnen in een links- en rechtshandige vorm voorkomen, maar de levende natuur heeft voor één van deze chirale vormen gekozen. Omdat een mens hierdoor anders op linkshandige stoffen reageert dan op rechtshandige, zijn voor medicijnen chiraal zuivere stoffen nodig. Vlieg en Meekes willen een methode onderzoeken die via het malen van kristallen voor deze zuivering kan zorgen.