Rijksvoorlichtingsdienst

Onderzoek Wijzer in geldzaken: 70% van Nederland ziet dubbelrol voor overheid om financiën op orde te krijgen

Strenge(re) regelgeving èn stimuleren 'eigen verantwoordelijkheid' taak van de overheid Ruim 30% van de Nederlanders geeft aan het op dit moment moeilijker te vinden om hun eigen financiën te regelen, in vergelijking met tien jaar geleden. Dit komt ondermeer door steeds meer eigen keuzes te moeten maken, zoals het kiezen van een zorgverzekering en door complexere financiële producten. Burgers zien een belangrijke taak voor de overheid: enerzijds hulp bij het vergroten van eigen financiële kennis en vaardigheden (72%), anderzijds strenge(re) regelgeving voor aanbieders van financiële producten (74%). Dit concludeert Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken op basis van de eerste resultaten van haar halfjaarlijkse publieksmonitor, onder 780 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd door onderzoeksbureau Veldkamp.

Verkiezingsdebat 'Wijzer in geldzaken' op 27 mei
Op donderdagmiddag 27 mei gaan politici uit de Tweede Kamer met elkaar in debat over op welke wijze de financiële zelfredzaamheid van Nederlandse burgers vergroot zou moeten worden. Als initiatiefnemer van het debat daagt Wijzer in geldzaken samen met Consumentenbond en Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), politici uit hoe zij dit probleem gaan aanpakken als ze na de verkiezingen op 9 juni aan de macht komen. Namens de politieke partijen nemen Elly Blanksma-van den Heuvel (CDA), Mei Li Vos (PvdA), Ewout Irrgang (SP), Frans Weekers (VVD) en Gerard Schouw (D66) aan het debat deel.

'Financieel inzicht en bewustzijn onvoldoende'
Meer aandacht voor financiële kennis en vaardigheden van Nederlanders is noodzakelijk. Uit eerder onderzoek van Wijzer in geldzaken bleek al dat het financieel inzicht en bewustzijn van groepen burgers ernstig te kort schiet. Een meerderheid van de ondervraagden vindt het daarom belangrijk dat er meer financiële kennis en vaardigheden worden bijgebracht om zelf verantwoorde keuzes te kunnen maken. Daarnaast vinden respondenten het belangrijk om onafhankelijke informatie te kunnen ontvangen over de werking van financiële producten. Bij voorkeur is deze informatie afkomstig van consumentenorganisaties (69%) zoals bijvoorbeeld Wijzer in geldzaken-partners Nibud en de Consumentenbond.

'Kinderen moeten op school leren omgaan met geld'
Opvallend is dat 89% van de ondervraagden vindt dat kinderen op school moeten leren omgaan met geld. Daarnaast vindt 80% van de mensen dat financiële opvoeding een gedeelde verantwoordelijkheid is van ouders en het onderwijs. Deze uitkomst ondersteunt het uitgangspunt van Wijzer in geldzaken om financiële educatie een structurele plek te geven in bestaande vakken in het onderwijs. Om dit te bevorderen presenteerde Wijzer in geldzaken onlangs de 'Handreikingen financiële educatie' voor het onderwijs.

Over CentiQ, Wijzer in geldzaken
CentiQ, Wijzer in geldzaken vertegenwoordigt 45 organisaties, waaronder de Consumentenbond en het Nibud, die hun krachten bundelen om de consument 'wijzer in geldzaken' te maken. Zij zetten zich in om het financiële inzicht van de Nederlanders te vergroten, zodat consumenten beter in staat zijn financiële beslissingen te nemen. Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap samenwerken.

Noot voor redacties (