Gemeente Hilversum

Nu bezuinigen en voor de toekomst vet op de botten

publicatiedatum: woensdag 26 mei 2010

Wethouder Financiën Frans van Osch legt Zomernota uit: "Een gemeente is net een gezin."
Nu bezuinigen en voor de toekomst vet op de botten

"De vraag is niet of, maar hoeveel en wanneer er precies bezuinigd wordt. Dat er veel geld mee gemoeid is, is wel zeker." Dat zegt Frans van Osch, die nu ruim een maand wethouder Financiën is in het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Hilversum.

"In ons collegeprogramma 2010-2014 'De bakens verzetten' hebben we forse bezuinigingen aangekondigd en in de Zomernota zetten we nu een forse stap om het concreet te maken. De komende maanden gaat een traject lopen waarin we 10 miljoen euro aan mogelijke bezuinigingen zoeken. Daarna gaan we heldere en aanzienlijk pijnlijke keuzes maken en de bezuinigingen definitief uitwerken in de begroting 2011 en de meerjarenramingen. Kernpunt van de Zomernota is dat we ons eraan committeren dat de bezuinigingen in de begroting 2011 concreet zijn uitgewerkt.

In de Zomernota melden we dat er al een stofkam-operatie heeft plaatsgevonden. Die heeft 2,7 miljoen opgeleverd maar dat geld is nodig om tegenvallers uit het verleden te compenseren. Na verwerking van die 2,7 begint de zoektocht naar 10 miljoen. Je begrijpt dat met die 2,7 miljoen verreweg het meeste laag hangende fruit is weggenomen. Daarom moeten we nu zoals dat heet, strategische keuzes maken. Eerst gaan we alles zorgvuldig in kaart brengen. Zo kan je bijvoorbeeld instellingen niet opeens geen subsidies meer geven. De vraag is dus: Wat kan direct en wat kan op de langere termijn, of waar moet je juist niet op bezuinigen?"

Kritisch kijken
De bezuinigingsoperatie start met een fundamentele kerntakendiscussie. We zullen kritisch naar alle beleidsterreinen kijken. Welke taken gaan we nog op ons nemen? Welke ambities moeten worden aangepast? Wel zijn er duidelijke randvoorwaarden vastgesteld. Ten eerste gaan we niet bezuinigen op de bijzondere bijstand. We vinden dat de zwaksten ontzien moeten worden. Ten tweede gaan we niet bezuinigen op het onderhoud van de stad. We hebben van de jaren dat Hilversum artikel 12-gemeente was, geleerd dat achterstallig onderhoud op lange termijn goedkoop = duurkoop is. Derde punt is de onderwijshuisvesting. Er is achterstand opgelopen in de kwaliteit van de schoolgebouwen. We gaan de investeringen in schoolgebouwen bijfietsen totdat we weer in het peloton komen.

Wat betreft het ambtenarenapparaat kiezen we om te beginnen voor kwaliteitsverbetering. Dat gaan we doen door te investeren in opleidingen. Een investering die zichzelf moet terugverdienen. Meer opleiding geeft een hogere arbeidsproductiviteit. Anders gezegd: door kwaliteitsverbetering kan je uiteindelijk met minder mensen méér én beter doen."

Grondexploitatie
"Wat betreft de grondexploitaties hebben we te lang gedraald. Ons afvragend hoe we kunnen sturen op betere resultaten, hebben we ons nu drie zaken voorgenomen. Ten eerste moeten we minder tegelijk willen doen. Ten tweede moeten we realistische (bouw)plannen maken en er expliciet aan werken dat er maatschappelijk draagvlak voor komt. Ten derde moeten we waken tegen complexe plannen; daar krijg je alleen maar onrust en commotie van.

Ten slotte
"Sinds de artikel 12-status van pakweg twintig jaar geleden, is het ons niet gelukt om vlees op de botten te krijgen. In principe moet elke gemeente nu de broekriem aanhalen. Maar sommige gemeenten hebben nu eenmaal meer vet op de botten dan Hilversum en kunnen nu dus veel bezuinigingen voorkomen door gewoon in te teren op hun eigen vermogen. Die kunnen het op die manier (gedeeltelijk) uitzingen totdat de economie weer op orde is. Wat dat betreft is een gemeente net een gezin. Als je niet de gelegenheid hebt genomen om te sparen, wordt het knap lastig als het inkomen een tijdje tegenvalt. Bijvoorbeeld door werkloosheid. Heb je gespaard dan teer je even in op je spaargeld en tegen de tijd dat je weer werk hebt, ga je weer sparen. Heb je niet gespaard dan moet je acuut bezuinigen. Hilversum is het gezin dat verzuimd heeft om te sparen en dat vertaalt zich in de acute behoefte aan bezuinigingen."

Wat moeten we dus doen?
"Nu bezuinigen en straks als het beter gaat dan moeten we wat gaan sparen. Niet teveel hoor, maar zeker ook niet te weinig. Komt er dan een volgende crisis - en die komt er zeker want zo zit de cyclus van de economie nou eenmaal in elkaar - dan moeten we tegen die tijd genoeg vet op de botten hebben om die crisis wat plezieriger door te komen."

De Zomernota is 26 mei aangeboden aan De Raad.