Senternovem

27-05-2010 |

Voltea wint internationale waterprijs

Als de totale hoeveelheid water op de wereld zou worden samengebracht in een literfles dan zou slechts een half theelepeltje water geschikt zijn voor drinkwater. De rest is te zout, verontreinigd of lastig te winnen.

Nieuwe technologieën zijn nodig om op effectieve en efficiënte wijze water te zuiveren. Door waterschaarste wordt het ontzouten van brak- en zee water steeds actueler maar bestaande technologieën verbruiken veel energie, waarbij veel water wordt verkwist.

Voltea heeft de laatste jaren gewerkt (met o.a. steun van het Ministerie van Economische Zaken) aan een nieuwe energiezuinige technologie om brak water te onzouten door middel van de zogeheten "flow through capacitor" technologie. Ionen worden in een elektrisch veld aan het water onttrokken, waarbij ze via een ion uitwisselingsmembraan tijdelijk worden opgeslagen op electroden (zie www.voltea.com). Voor deze unieke technologie heeft Voltea een prestigieuze prijs van het Global Water Intellegince gewonnen. Voor deze prijs waren nog 4 andere internationale partijen genomineerd die allen een technologie hebben ontwikkeld op het gebied van ontzouting. Wijzigingsdatum |

27-05-2010