Amsterdam RAI

Persbericht Press Release

27 mei, 17.00 uur op het bouwterrein van de Noord/Zuidlijn voor het Europacomplex van Amsterdam RAI

VaNmiddag startsein tentoonstelling 'Façade'

Amsterdam, 27 mei 2010 - Vanmiddag wordt het startsein gegeven voor de tentoonstelling ´Façade´; een tentoonstelling van kunstwerken op grootformaat steigerdoeken in de openbare ruimte. Het startsein valt samen met Art Amsterdam 2010. De feestelijke opening van Façade is om 17.00 uur op het bouwterrein van de Noord/Zuidlijn voor het Europacomplex van Amsterdam RAI.

Façade springt in op de tijdelijke situatie waarin Amsterdam zich bevindt; het is immers uniek dat op dit moment zoveel monumentale gebouwen in Amsterdam in de steigers staan. De tentoonstelling is tevens een reactie op de gigantische reclamedoeken die het stadsgezicht bepalen. Tien gerenommeerde kunstenaars, waaronder Hans Aarsman, Erik Kessels, Tjebbe Beekman, Maze de Boer, Persijn Broersen, Margit Lukacs, Martijn Engelbregt, Leonard van Munster en Richard Niessen, hebben een speciaal werk gemaakt voor de tentoonstelling.

Als onderdeel van Façade zal het bouwterrein van de Noord/Zuidlijn voor het Europacomplex van Amsterdam RAI de komende maanden veranderen in een haven met boten: 'PortRAI'. Maze de Boer tekent voor het ontwerp van PortRAI.

Boven de entree van Art Amsterdam (Parkhal/Hal 8) hangt een bijzonder kunstdoek van Martijn Engelbregt. Andere locaties zijn onder meer Herengracht 249, de Dam (o.v.), twee panden op de Oudezijds Voorburgwal 158 en 153 (voorgevel Mini Market) en het NDSM-terrein. Door de grillige logistiek van de bouwwereld opent niet iedere locatie op 27 mei. Hierdoor groeit de tentoonstelling in de loop der tijd. Precieze adressen van de locaties, data en andere informatie zijn te vinden op www.60layersofcakefoundation.com/facade.

Samenwerkende partijen voor dit project zijn 60 layers of cake foundation, Noord/Zuidlijn, Art Amsterdam, Bordbusters en Amsterdam RAI. Het project wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds BKVB, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS REAAL Fonds, VSB fonds en Amsterdam Partners.

Noot voor de redactie /