VVD wil verbod op verkopers aan de deur

27/05/2010 10:59

Burgerinitiatief Colportage

In het lijsttrekkersdebat vergeleek Mark Rutte CDA leider Balkenende met een verkoper aan de deur die politieke woekerpolissen verkoopt. Dit kwam nadat de VVD een dag eerder had laten weten het Burgerinitiatief tegen Colportage te steunen, dat verkoop aan de deur juist helemaal wil verbieden.

Omdat eerder al de PvdA en inmiddels ook de PVV hun steun hebben uitgesproken, staat volgens de peilingen nu een ruime Kamermeerderheid achter het Burgerinitiatief om de consument te verlossen van ongewenste en agressieve verkopers aan de deur. Dit is een unieke situatie, omdat nooit eerder een Burgerinitiatief daadwerkelijk tot nieuwe wetgeving heeft geleid.

Nu 4,5 miljoen mensen niet meer opgebeld mogen worden door telemarketingbureaus, wordt er sinds enkele maanden grootschalig op deurbellen gedrukt door allerhande verkopers. Hagenaar Ruud Huisman vindt dit onacceptabel. Hij startte het Burgerinitiatief www.geencolportage.nl om met minimaal 40.000 handtekeningen de politiek te dwingen om dit nieuwe probleem aan te pakken. De teller staat na een maand bijna op een kwart van het benodigde aantal.

4,5 miljoen mensen gaven via het bel-me-niet-register aan geen prijs te stellen op ongevraagde verkopers aan de telefoon. Het kan niet zo zijn dat ze dan wèl -onbeperkt- thuis lastiggevallen mogen worden. Door telemarketing aan banden te leggen, heeft de politiek onbedoeld het colportageprobleem gecreëerd. De politiek moet het nu ook oplossen volgens Huisman.

Kamerlid Ton Elias van de VVD zegt het initiatief te steunen omdat hij vindt dat we niet van de telefonische regen in de aanbellende drup terecht moeten komen. Dion Graus van de PVV stelt dat de consument recht heeft op privacy en zelf moet kunnen beslissen waar en wanneer deze een bepaald product koopt. Mei Li Vos (Pvda) is met het burgerinitiatief in gesprek om een politiek haalbaar voorstel te realiseren. Zij hoopt dat het onderwerp via het burgerinitiatief in de Tweede Kamer komt: "Ik ben erg gecharmeerd van burgerinitiatieven: levendige en werkende democratie!"

Andere partijen lijken het probleem niet zo serieus te nemen. Ondanks herhaalde verzoeken hebben CDA, SP, Groen Links, Christen Unie en D66 nog altijd geen standpunt ingenomen. Huisman vindt dit teleurstellend, omdat dit probleem voor miljoenen mensen letterlijk "veel dichter bij huis" is dan vele andere zaken die wel de aandacht krijgen. Volgens cijfers van de Consumenten Autoriteit heeft één op de vijf Nederlanders al te maken gehad met agressieve of misleidende verkoop aan de deur.





http://www.geencolportage.nl