UMC St Radboud


Jos van der Meer krijgt Radboud Universiteitspenning in zilver 27-05-2010

Prof. dr. Jos van der Meer ontving donderdag 20 mei de Radboud Universiteitspenning in zilver. Van der Meer is hoogleraar Algemeen Interne Geneeskunde en hoofd van de gelijknamige afdeling. Hij ontving de onderscheiding tijdens de viering van de 87e Dies Natalis van de universiteit, op voordracht van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud. In het 87-jarige bestaan van de universiteit is deze prestigieuze onderscheiding nog maar drie keer eerder toegekend.

De Raad van Bestuur (RvB) had in haar voordracht meerdere argumenten aangevoerd om juist Van der Meer dit jaar de Universiteitspenning in zilver toe te kennen. Onder meer dat hij er als afdelingshoofd voor heeft gezorgd dat de Nijmeegse Algemeen Interne Geneeskunde in Nederland een vooraanstaande positie inneemt. Ook Van der Meers bijzondere oog voor het herkennen en ontwikkelen van talent en zijn begeleiding van talentvolle medewerkers waren argumenten.

Daarnaast prees de RvB Van der Meers inzet voor het UMC St Radboud als geheel, alsook al zijn landelijke en internationale verdiensten. Zo profileerde hij zich landelijk onder meer als vice-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. `Deze parel aan de kroon van UMC en Universiteit billijkt een bijzondere, eervolle onderscheiding.'

`Gouden staf'
In een eerste reactie geeft Van der Meer aan `zeer verrast' te zijn, dat hem deze prestigieuze onderscheiding ten deel is gevallen. `Dat had ik helemaal niet verwacht.' Al geeft hij toe in de loop der jaren `redelijk wat te hebben gedaan' voor de externe representatie van de universiteit en het UMC. `Een van onze problemen is, dat we toch een beetje de neiging hebben om in Nijmegen te blijven zitten wachten tot de rest van de wereld naar ons toekomt. Dat heb ik in aanzienlijk mindere mate gedaan.

Dit is mij trouwens ook wel eens nagedragen, in de zin van: "Je bent er zo weinig." Maar ik benadruk graag dat ik dat alles alleen maar heb kunnen doen dankzij een zeer stabiele club van mensen op mijn afdeling, die mijn afwezigheid altijd uitstekend wist op te vangen. Ik heb een gouden staf en zonder die gouden stafleden had ik deze Radboud Universiteitspenning in zilver nooit gekregen!'