Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 26 mei 2010

Feestelijk spektakel eerste paal Roeterseiland

Gepubliceerd op 26 mei 2010

Om de start van de herontwikkeling van het Roeterseiland te vieren sloeg Lodewijk Asscher op dinsdagmiddag 25 mei de symbolische eerste paal voor het hele bouwproject op het Roeterseiland.

Na een welkomstwoord door Paul Doop, vicevoorzitter CvB UvA, kregen alle aanwezigen een plastic hamer om de eerste paal een tik te geven terwijl deze over de rode loper werd gedragen. Een orkest kondigde de komst van de symbolische paal en de hamer aan die gedragen werden door studenten. De stoet werd vooraf gegaan door een speciaal in het leven geroepen cortège bestaande uit de rector magnificus, verschillende decanen en hoogleraren.

Over ongeveer een jaar verhuist cultureel centrum CREA naar de voormalige Diamantslijperij. Deze middag liet CREA op verschillende momenten alvast zien wat ze in huis heeft.

Nieuw binnen oud

Voor het decor van steigers van de Diamantslijperij hielden Lodewijk Asscher (waarnemend burgemeester Amsterdam) en Dave van der Pol (voorzitter ASVA Studentenunie) een toespraak.

Lodewijk Asscher, oud-student van de UvA, zorgde voor een hilarisch moment toen zijn telefoon luid door de microfoon rinkelde. Dit bleek de introductie van een act van CREA-dansers op de rode loper. `Het gaat niet alleen om toponderwijs en toponderzoek, maar ook om voorzieningen voor studenten,' aldus Asscher. `Dit is een prachtige toevoeging voor een echte campus in het hart van de stad. Ik wil daarom ook de buurt feliciteren.'Dave van der Pol ging in zijn speech terug in de tijd en sprak over de verhuizing van culturele onderdelen en het studentencentrum van de UvA. `We gaan van iets ouds naar iets ouds, maar met iets nieuws. We krijgen weliswaar minder ruimte, maar dat biedt kansen voor meer ineractie tussen de studenten.'

Percussie op de steigers

Paul Doop nodigde Lodewijk Asscher uit om de symbolische eerste paal te slaan. Daarna toonden zo'n 20 percussionisten van CREA - met helm op en verspreid over de verschillende verdiepingen van de steigers van de Diamantslijperij - met spectaculair slagwerk dat een steiger ook prima dienst kan doen als trommel.

Veel belangstelling

De belangstelling was groot. Meer dan 250 studenten, medewerkers van de UvA en van CREA, omwonenden, bouwers, en relaties van de UvA - van het stadsdeel en instellingen uit de buurt zoals Artis - waren erbij. Ook kritische buurtbewoners lieten zich niet onbetuigd en kwamen tijdens de speech van Asscher naar voren om een spandoek met `UvA denk aan de buren' te tonen.

Bekijk in het bovenstaande filmpje de integrale registratie van het spektakel (plusminus 32 minuten).

Herontwikkeling Roeterseiland

Op het Roeterseiland bouwt de UvA de komende jaren voor ruim 15.000 studenten en medewerkers een open stadscampus. Op de nieuwe campus worden alle studierichtingen op het gebied van recht, economie en maatschappij- en gedragswetenschappen van de UvA samengebracht. Ook komen er winkels, horeca en cultuurvoorzieningen. Bron: Redactie UvAweb