Gemeente Leeuwarden

Ondernemersfonds Ondernemersfonds

Ondernemersfonds Leeuwarden van start

Bron: Gemeente Leeuwarden (27-05-2010)

Het ondernemersfonds Leeuwarden is een feit. Wethouder Gerrit Krol en voorzitter Klaas van den Berg, namens de Stichting Ondernemersfonds Leeuwarden, tekenden 25 augustus een samenwerkings-overeenkomst op het stadhuis. Het is de officiële start van de stichting Ondernemersfonds Leeuwarden.

Het Ondernemersfonds Leeuwarden is bedoeld voor collectieve investeringen voor ondernemersactiviteiten en projecten. Het wordt gevoed door een opslag op het OZB tarief voor niet-woningen. Alle ondernemers dragen dus bij aan het fonds. Daarmee is wat betreft wethouder Gerrit Krol ook de steeds terugkerende discussie over het bijdragen aan activiteiten van de baan. In 2009 is een bedrag op van ruim 700.000 euro beschikbaar. Dit bedrag kan door de ondernemers zelf besteed worden, mits dit in georganiseerd verband gebeurt. Zij kunnen met uitgewerkte ideeën en projecten bij het fonds terecht.

Alie de Jong is per 1 september de nieuwe fondsmanager. De verwachte toename van de organisatiegraad van ondernemers is een bijkomend voordeel van het Ondernemersfonds. Investeringen kunnen uiteenlopen van feestverlichting voor centrumondernemers, parkmanagement faciliteiten voor ondernemers op bedrijventerreinen, culturele initiatieven van zorginstellingen tot stadspromotie.

Het Ondernemersfonds Leeuwarden is geïnspireerd op de ervaringen van het Ondernemersfonds Leiden en is in Leeuwarden opgericht op initiatief van het Verenigd Bedrijfsleven Leeuwarden, Coltrane, de Leeuwarder ondernemersvereniging (Leon), de afdeling Leeuwarden van Koninklijke Horeca Nederland en het Directeurenoverleg Culturele Instellingen Leeuwarden. Het voorbereidingsproces voor de oprichting van het ondernemersfonds is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leeuwarden en de Kamer van Koophandel Noord Nederland.

Bestuursleden Ondernemersfonds Leeuwarden: K. v.d. Berg (K.v.K), mw. B. de Vries (namens Coltrane - horeca), A. Oostvogel (namens cultuurinstellingen), H. Hoekstra (namens bedrijventerreinen), T. Merkus (namens binnenstadondernemers), H. Visser (namens de kennisinstellingen), P. Douma (namens grote bedrijven).